Početna » Kapaciteti prihvatilišta puni, na ulicama Niša 2.000 lutalica

Kapaciteti prihvatilišta puni, na ulicama Niša 2.000 lutalica

0

Danas je organizovana treća akcija udomljavanja pasa u Gradskom prihvatilištu, gde trenutno boravi 54 pasa. Kapaciteti su puni, a v. d. direktora JKP „Mediana“ ističe da će se proširenjem kapaciteta broj povećati na 150, a izgradnjom novog prihvatilišta kapacitet će biti preko 300.

Ivan Mihajlović, v.d. direktora JKP Mediana

„Prihvatilište radi punim kapacitetom. Uskoro se planira proširenje kapaciteta, a nadamo se da će uskoro početi s radom novo prihvatilište za pse. Okvirno oko 2.000 lutalica ima na niškim ulicama, s tim što godišnje kroz prihvatilište prođe čak 600 do 700 pasa lutalica. Sa ovim proširenjem kapacitet bi trebalo da bude do 150 pasa, a sa novim prihvatilištem očekujemo da taj kapacitet bude preko 300“, kaže Ivan Mihajlović.

Mihajlović podseća da oni pružaju i besplatne usluge sterilizacija, vakcinisanja i čipovanja vlasničkih pasa.

Već treći put poslednja subota u mesecu je rezervisana za druženje mališana sa psima. Ovog puta su iz Udruženja „Pit“ organizovali zajedničko slikanje dece sa psima. Oni su psima akrilnim bojama oslikavali šapice na platno, a mališani će slike poneti kući.

„Trudimo se da uvek bude zabavno, pre svega za one najmlađe. Danas s psima prave slike koje će moći da ponesu kući. Na tim fotografijama će biti ispisana imena pasa koji su to slikali. Ideja je da akrilnim bojama farbaju šapice i da tim bojama oni ostavljaju otiske po tom platnu. Ukoliko odluče da udome psa, moći će kući da ponesi i tu sliku, kao lepu uspomenu“, rekla je Nina Krstić iz ovog udruženja.

Sandra Petrović ima čak 14 kućnih ljubimaca i najbolje zna koliko je velika obaveza imati kućne ljubimce. Ona apeluje na vlasnike da udome samo ako su sigurni da mogu da se brinu o životinjama.

„Imam šest pasa i osam mačaka. Žive zajedno, neki su u kući, neki su u dvorištu, po svom izboru i prioritetu. Ovi aktivniji su napolju, ovi stariji su uglavnom unutra. Mnogo je lepo živeti s njima, naporne jeste, nije skroz lagano, ali je mnogo lepo, uklapamo i dete i sve te životinje“, kaže Sandra.

 

Na druženje i zajedničko slikanje s psima je došla i mala Vera, koja kaže da joj ovo nije prvo druženje s napuštenim psima u prihvatilištu. Ona već ima psa kod kuće i pozvala je svoje drugare da udome male kuce.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas