Početna » Lekarima na specijalizaciji nisu plaćena dežurstva, noćni rad, rad na praznik. Iz UKC Niš kažu SVE po ZAKONU

Lekarima na specijalizaciji nisu plaćena dežurstva, noćni rad, rad na praznik. Iz UKC Niš kažu SVE po ZAKONU

0
Lekari koji su na specijlizaciji u Univerzitetsko kliničkom centru Niš kažu da rade bez plaćenih dežurstava, nije im plaćen ni noćni rad, rad na praznik i nedeljom. Ističu da su se već obraćali nadležnim organima, ministarki zdravlja i kabinetu predsednika i da do sada nisu dobili odgovor na svoje zahteve za rešavanje ovog problema. Iz UKC Niš sa druge strane, negiraju da specijalizanti nisu dobili odgovor od nadležnih institucija, naprotiv njima je osim Ministarstva, sve pojasnila i pravna služba UKC Niš. U ovoj zdravstvenoj ustanovi tvrde da je sve po Zakonu.

„Specijalizanti su važan deo zdravstvenog sistema, koji pružaju izuzetno značajnu pomoć pacijentima i kolegama i to često u teškim uslovima. Međutim, uprkos važnosti njihovog rada, u ovoj ustanovi se ne poštuje zakon o radu, jer se ne plaćaju dežurstva, noćni rad, rad na praznik, rad nedeljom i prekovremeni rad“, kažu lekari na specijalizaciji koji su se javili Niškim Vestima.

Dodaju da ovo nije samo pitanje pravedne naknade za njihov rad, već i pitanje poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite u ovoj ustanovi i motivacije mladih lekara za rad u svojoj struci i svojoj zemlji.

„Smatramo da bi javnost trebalo da zna za ovaj problem, kako bi se pritisak na nadležne organe povećao i kako bi se ovaj problem rešio na adekvatan način“, ističu specijalizanti.

U upravi Univerzitetskog kliničkog centra Niš, kažu da je apsolutno netačno da lekari na specijalizaciji UKC Niš, nisu dobili nikakav odgovor, niti pojašnjenje o razlozima, zbog kojih ne mogu da ostvaruju sva prava kada je reč o dodatnim naknadama za njihov rad, već su sem mišljenja resornog Ministarstva u kome je sve objašnjeno, dobili i objašnjenje advokata, kojeg su svojevremeno angažovali, a koji je komunicirao sa pravnom službom naše zdravstvene Ustanove.

Objašnjavaju da u dopisu Ministarstva zdravlja iz maja meseca decidno stoji:

„Posebnim kolektivnim ugovorom za zdravstvene ustanove, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave propisano je Da zaposleni ima pravo na NAKNADU PLATE u proteklih 12 meseci, u slučaju stručnog osposobljavanja i usavršavanja radi procesa rada. Dakle, doktor medicine za vreme trajanja specijalizacije, NE PRIMA PLATU, VEĆ NAKNADU PLATE“, reklo je tada Ministarstvo.

U saopštenju zaključuju da u skladu sa članom 95. stav 1. PKU-a, zaposleni ima pravo na dodatak na platu iz razloga propisanih navedenim članom, iz čega proizilazi da se navedenim članom NE UREĐUJE PITANJE DODATAKA NA NAKNADU PLATE.

„Shodno navedenom, mišljenja smo da, kako zaposleni koji je na specijalizaciji prima naknadu plate, a ne platu, ne ostvaruje pravo predviđeno članom 95. PKU-a“, piše u saopštenju dostavljenom Niškim Vestima.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas