Početna » Mali GENIJE iz Niša: Sa nepune tri godine naučio sve zastave, države, glavne gradove i planete [VIDEO]

Mali GENIJE iz Niša: Sa nepune tri godine naučio sve zastave, države, glavne gradove i planete [VIDEO]

0

“I name is Luka.”-Tako nas je srdačno pozdravio mali dečak iz Niša, a onda nas je još više iznenadio kada je, zagledan u svoj atlas, počeo da nabraja države i njihove glavne gradove. Ali to nije sve što je Luka naučio sa samo tri godine. On zna i sve zastave sveta, a sada ga zanima i koliko stanovnika ima svaka zemlja. Ne kažemo da uči, jer nam je Luka rekao da zapravo “nikada nije učio”. I zaista, sve to za njega je igra, a glavna  igračka mu je ATLAS.

“Glavni grad Paragvaja je Asunsion, Brazila – Brazilija, Čilija – Santijago, glavni grad Perua je Lima”, i sve tako redom, ko iz topa odgovara Luka Ranđelović.

Isto i sa zastavama, nabraja Luka sve 192:

“Etiopija, Gvinerja, Obala Slonovače, Gana, Somalija…”

Pohvalio se da zna i sve planete.

“Interesovanje je pokazao sa dve i po godine. Krenuo je tako što smo imali neke stare pasoše sa kojima se igrao. Bilo mu je interesantno kada je video zastavu Srbije. Kupili smo atlas, a onda je on pitao i za druge zastave. Ono što nas je začudilo je da ih je veoma brzo i naučio”, otkrio nam je Ivan Ranđelović, Lukin otac.

Prvo je naučio brojeve, jednocifrene i dvocifrene, zatim marke automobila, a onda je prešao da uči zastave.

“Postavljao je pitanja, mi smo odgovarali koja zastava je iz koje države, ali niko od nas nije očekivao da će on tako brzo da ih zapamti. Kada je savladao zastave, krenuo je dalje da uči, najpre glavne gradove, a sada i države u Sjedinjenim američkim državama”, istakla je njegova majka Katarina Ranđelović.

Luka voli i da se igra i kao i sva druga deca da piše po zidovima i to levom i desnom rukom. Pokazuje interesovanje i za engleski jezik. Njegovim roditeljima to ne smeta.

“Ipak najzanimljivije su mu zastave. Crta ih, pravi ih i od kockica, čak i od kuhinjskih krpa. U svemu vidi zastave”, kazala je ona.

Luka ima i mlađu sestru, pa roditeljima nije baš lako da odgovore na njegove zahteve i veliku želju za novim saznanjima.  Ipak, uspevaju da prate njegova interesovanja.

“Mi se tako igramo ustvari. Niko nije želeo njega da opterećuje time i da ga tera da uči zastave, već smo mu samo odgovarali na pitanja”, dodala je Katarina.

Ovaj mali dečak koji je nedavno napunio četiri godine, kaže da mu je omiljena zemlja Norveška i da bi voleo da tamo živi. Zbog čega, nije nam rekao.  Možda će se ostvariti kao diplomata, ili naučnik, ko zna? Svet je ovom malom dečaku tek pred nogama.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas