Početna » Do zdravlja i dobrog raspoloženja uz pomoć masti

Do zdravlja i dobrog raspoloženja uz pomoć masti

Piše Dragan Jovanović profesionalni kuvar iz Niša

0

Masti i ulja su ključni sastojci u ishrani ljudi i igraju izuzetno važnu ulogu u održavanju zdravlja i funcionisanju organizma. Značaj i pravilni unos ovih nutrijenata je tema kojoj moderna gastronomija pridaje veliki značaj prilikom pripreme jela.

Masti su jedan od tri osnovna makronutrijenata, zajedno sa proteinima i ugljenim hidratima. Iako su često stigmatizovane zbog povezanosti sa povećanim rizikom od gojaznosti i srčanih bolesti, masti su esencijalne za očuvanje zdravlja. One se sastoje od masnih kiselina koje su ključne za mnoge biološke procese u telu. Postoje zasićene i nezasićene masne kiseline, pri čemu su nezasićene masne kiseline (poput oleinske kiseline u maslinovom ulju) posebno korisne za organizam.

Ulja su tečne masti koje se koriste za pripremu hrane i dodavanje ukusa. Neka od najčešće korišćenih ulja su suncokretovo, maslinovo i kokosovo ulje. Svako od ovih ulja ima svoje specifične karakteristike i koristi.

Pravilno unošenje masti je od suštinskog značaja za zdravlje organizma. Masti su izvor esencijalnih masnih kiselina, poput omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje telo ne može da proizvede samo. Ove masne kiseline su neophodne za funkcionisanje mozga, razvoj ćelijskih membrana i regulisanje upala u organizmu. Nedostatak ovih esencijalnih masnih kiselina dovodi do različitih zdravstvenih problema, uključujući upalne procese, kardiovaskularne bolesti i poremećaje raspoloženja.

Masti takođe igraju ključnu ulogu u apsorpciji vitamina A, D, E i K, poznatih kao liposolubilni vitamini. Ovi vitamini zahtevaju masti kako bi se pravilno apsorbovali i iskoristili u organizmu. Na primer, vitamin D, koji je ključan za zdrave kosti i imuni sistem, se bolje apsorbuje u prisustvu masti.

Osim toga, masti su izvor koncentrisane energije. Jedan gram masti sadrži devet kalorija, što je više nego dvostruko više od proteina i ugljenih hidrata. Ova visoka energetska vrednost masti čini ih važnim za obezbeđivanje dovoljne količine energije za svakodnevne aktivnosti.

Međutim, važno je napomenuti da ne treba preterivati sa unosom masti. Prekomerni unos zasićenih masti, koje se nalaze u brzoj hrani i prerađenim proizvodima, može povećati rizik od srčanih bolesti, povišenog holesterola i gojaznosti. Stoga je važno da se masti unose u umerenim količinama, a da se posebna pažnja posveti nezasićenim mastima, koje su korisne za srce i krvne sudove.

Foto: Freepik

Masti i ulja su neophodni sastojci ishrane koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja i funkcionalnosti organizma. Pravilno unošenje masti obezbeđuje esencijalne masne kiseline, pomaže u asorpciji vitamina i obezbeđuje energiju. Međutim, treba biti oprezan sa unošenjem zasićenih masnih kiselina i birati nezasićene masti kao zdravu opciju. Balansirana ishrana koja uključuje raznovrsne izvore masti i ulja doprinosi očuvanju optimalnog zdravlja i dobrobiti organizma.

Pravilan unos masti i ulja ima suštinski značaj za:

Zdravlje srca – razumevanje vrsta masti i njihovog uticaja na nivo holesterola i srčane bolesti pomaže nam da izbegnemo visok unos zasićenih i trans masti, koje su povezane sa povećanim rizikom od srčanih problema. Umesto toga možemo se usmeriti na unos zdravih, nezasićenih masnih kiselina koje pospešuju zdravlje srca.

Kontrola telesne mase – pravilno razumevanje kalorijske vrednosti masti i njihovih funkcija u energetskom metabolizmu pomaže nam da bolje upravljamo telesnom masom. Prekomeran unos masti može dovesti do gojaznosti, dok njihov nedostatak može uticati na gubitak telesne mase. Održavanje balansa u unosu masti važan je za očuvanje zdrave telesne mase.

Funkcije u organizmu –  masti igraju ključne funkcije u organizmu kao izvor energije, gradivni  materijal za ćelije. Razumevanje ovih funkcija omogućava nam da prepoznamo njihovu važnost za pravilno funkcionisanje tela i kako ih koristiti u našoj ishrani kako bismo zadovoljili ove potrebe.

Vitamini topljivi u mastima – hranom unosimo vitamine topljive u mastima, kao što su vitamin A, D, E i K. Ovi vitamini su ključni za različite funkcije u organizmu, uključujući očuvanje vida, zdravlje kostiju, antioksidativnu zaštitu i zgrušavanje krvi. Razumevanje kako masti olakšavaju apsorpciju ovih vitamina pomaže nam da održimo optimalne nivoe ovih hranljivih sastojaka.

Pravilna ishrana ne može se zamisliti bez masti, ali je ključno održavati ravnotežu i birati zdrave izvore masti. To uključuje unos nezasićenih masti, posebno mononezasićenih i polinezasićenih masti, koje su povoljne za srce i opšte zdravlje. Ograničavanje unosa zasićenih i trans masti, koje su nezdrave i povezane sa različitim bolestima, takođe je važan deo pravilne ishrane.

Kroz razumevanje nutritivne vrednosti masti i ulja, možemo pravilno balansirati našu ishranu kako bismo zadovoljili potrebe organizma za ovim esencijalnim nutrijentima, smanjili rizik od hroničnih bolesti i podržali naše opšte zdravlje. Važno je da ostanemo informisani i da nastavimo da se upoznajemo sa najnovijim istraživanjima i smernicama u vezi sa unosom masti kako bismo održali zdrav i uravnotežen način života.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas