Početna » Nema posla za NAJBOLJE diplomce medicine sa prosekom iznad 9,5. Smatraju da su oštećeni, obratili se predsedniku Srbije

Nema posla za NAJBOLJE diplomce medicine sa prosekom iznad 9,5. Smatraju da su oštećeni, obratili se predsedniku Srbije

NISU ISPOŠTOVANI USTALJENI TERMINI ZA DODELU UGOVORA!

0

Grupa doktora medicine, diplomaca Medicinskog fakulteta u Nišu sa položenim stručnim ispitom, smatra da su oštećeni kao generacija zato što nisu ispoštovani ustaljeni termini za dodelu ugovora o zapošljavanju, u junu i decembru. Samim tim, oštećena je jedna cela generacija od 100 lekara, najboljih diplomaca sa svih Medicinskih fakulteta u Srbiji.

Ističu da se obraćaju medijima jer nisu dobili odgovore na dopise poslate kabinetu ministarke zdravlja, prof. dr Danice Grujičić, i kancelariji generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, kao pokrovitelja programa zapošljavanja, navodi se u pismu koje je upućeno medijima uz saopštenje.

Objašnjavaju da je program zapošljavanja najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, poslednjih pet godina tj. od 2018. godine, realizovan u organizaciji Ministarstva zdravlja pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije.

“Svaka generacija najboljih diplomaca medicine pozivana je dva puta godišnje (juna i decembra), radi dobijanja posla i specijalizacije. Međutim, za generaciju diplomaca koji su diplomirali 2022. godine, na našu veliku žalost ovo nije slučaj”, navode.

Problem je nastao usled kasnijeg zapošljavanja generacije koja je diplomirala u periodu od 01.07.2021.-31.12.2021.godine, i koja je po redosledu trebalo da se zaposli decembra 2022. godine. Toj generaciji ugovori o
zapošljavanju dodeljeni su tek 25.04.2023.godine, sa velikim zakašnjenjem od pet meseci.

“Samim tim, kao posledica pomeranja ustaljenih rokova za prijem najboljih diplomaca cela naša generacija koja je diplomirala u 2022. godini, sagledana je za zapošljavanje samo u jednom krugu, i to 11. oktobra 2023. godine, umesto dva puta godišnje (juna i decembra), pri čemu je 100 oštećenih diplomaca, na nivou cele Srbije, sa izvanrednim prosekom-preko 9,5, ostalo bez zaposlenja”, ističu diplomci.

Oni su se obratili kabinetu ministarke zdravlja i mejlom i preporučenom poštom. Kako odgovor nisu dobili diplomci su poslali dopi i kabinetu predsednika Srbije, a sve u nadi da će u svojoj državi naći posao za koji su se školovali.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas