Početna » Nema veselja bez njegove pesme. “Kada me sretnu kažu mi: “gde si Ramo”” (VIDEO)

Nema veselja bez njegove pesme. “Kada me sretnu kažu mi: “gde si Ramo”” (VIDEO)

Muzička legenda Toplice

0
Iako se više ne bavi muzikom, nema čoveka u bivšoj Jugoslaviji ko neće zapevati kada čuje samo prve taktove pesme “Ramo Ramo”. I nije ga samo ta pesma vinula u estradne zvezde, tu je i “Pastirica”, “Imate li suzu koju”, “Majko”, “Ne idi”, i mnoge druge. Slobodan Boban Ilić danas živi penzionerske dane. Ima svoju firmu u Nišu, a zapeva kaže samo kada je u društvu.

“Svi me prepoznaju, iako sam ja u godinama i mislio sam da sam promenio lik. Kada me sretnu kažu “gde si Ramo?”, tako da sam zahvaljujući pesmi dobio novi nadimak”, otkriva nam Ilić.

Muzikom ozbiljno kreće da se bavi u svojoj 24. godini kada osniva sastav ”Eldorado” koji se bavi pevanjem meksikansko-španskih pesama, sa kojim je snimio dve ploče za PGP RTS. Sa Eldoradom radi sedam godina, nakon čega počinje svoj solistički put, i snima neke od svojih najprepoznatljivijih pesama.


Za pesmu ”Imate li suzu koju” na tekst Bogoljuba Antonijevića, je napisao muziku i otpevao, a kasnije dobio prestižno priznanje ”Prvi kafanski glas Jugoslavije” . Iste godine tu numeru snima za izdavačku kuću Jugoton iz Zagreba.
Dve godine kasnije, inspirisan filmom ”Prijateljstvo” snima numeru koja će u daljoj karijeri postati njegova ”lična karta”. Objašnjava da je pesmu on napisao dok je sedeo na radnom mestu u Elektronskoj industriji, a onda je tekst dao glumcu Boži Milivojeviću da ga koriguje.

 

„Ja sam taj film gledao nedelju dana, svaki dan, i plakao i onda sam došao na ideju da napišem pesmu Ramo, Ramo. Moj tekst se razlikuje od kasnije snimljene pesme i glasio je ovako: „Voleo sam druga svog kao brata jedinog, ista nam je sudbina i zato ga volim ja”, a kasnije je Boža sredio tekst tako da sada glasi “Kad sam sreo druga svog, prijatelja jedinog, najsretniji beše dan jer ne bejah više sam”, objašnjava Boban Ilić.

 

Boban je sam napisao muziku za tu pesmu i snimio je 1974. godine, a kasnije ju je još jedna legenda Jugoslavije, Muharem Serbezovski prepevao. Međutim, Muharemova obrada nije prošla slavno kao Bobanova, jer se među tri najtiražnije ploče svih vremena bivše Jugoslavije nalazi Ramo Ramo, Bobana Ilića, rame uz rame sa Silvanom Armenulić i pesmom ”Šta će mi život bez tebe dragi” i pesmom ”O majko, majko” Meha Puzića. Pesmu Ramo Ramo ne pevaju samo stanovnici bivše Jugoslavije, na youtubu ima više klipova gde je ona čak i stanovnike Afrike opčarala. Zanimljiv je i podatak da sam izvođač pesme Slobodan Ilić nije mogao prvog dana da kupi svoju ploču, već se kući vratio samo sa omotom.

“Čekam ja u tada Pobedinoj ulici da kupim svoju ploču. Ulazi radnica, ja odmah za njom. Potražim joj ljubazno, kad ona viknu na mene, “šta vam je svima, namam više, juče je ovde bio red, evo ti ovaj omot samo ostao, uzmi i nosi””, prepričava nam anegdotu.

Foto: Glas juga

Interesantna priča vezana je i za njegov drugi hit. U svom najranijem detinjstvu dok je po Glašinskom polju sa ostalim vršnjacima bio pastir, zadesila ga je jedna tužna situacija koja će biti prelomni detalj da snimi svoju ”Pastiricu”.

“Kada je jedna devojčica romske nacionalnosti, koja je bila pastirica, umrla u svojoj 12. godini života u Glašincu to me je jako pogodilo. Kasnije, kada sam pročitao tekst Dragoslava Mihajlovića – Kanarinca, setio sam se te devojčice i odlučio da otpevam pesmu ”Pastirice moja mila””, objašnjava nam Boban.

Tokom svoje bogate 30-godišnje karijere pevao je po turnejama sa Silvanom Armenulić, Šabanom Šaulićem, Sinanom Sakićem, Vesnom Zmijanac, Mehom Puzićem, Džejom, Tomom Zdravkovićem i mnogim drugima, a interesantno da je sa ovim poslednjim provodio vojničke dane u garnizonu u Prilepu davne 1963. godine.


Iz profesionalnih muzičkih voda odlučuje da se povuče 1995. godine kada snima svoju poslednju ploču pod naslovom ”Bože ako te ima”, za bugarsko tržište.

Tokom svoje duge karijere Boban Ilić je snimio više desetina pesama od kojih su pored ovih pomenutih u tekstu poznatije i: U tuđini sam, Lego čoban na zelenu travu, Lepa ženo iz moje ulice, Večita radost, Volelo se dvoje mladih, Malo selo, Ostavljaš me u trenutku sreće, Povratak, Ne idi , majko, Mina, Samo ona i mnoge druge. Treba napomenuti da je većinu svojih pesama snimio za Jugoton. Trenutno živi sa porodicom u Nišu.

Uprkos tome što je pesma Ramo Ramo veliki hit, naš Nišlija godišnje od Sokoja dobija tek oko 600 dinara, dok neki muzički izvođači dobijaju i do 50.000 evra. Poznati pevač najavljuje da će tu situaciju nažalost morati da reši na sudu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas