Početna » Niš centar urbanista Srbije i regiona (VIDEO)

Niš centar urbanista Srbije i regiona (VIDEO)

0
U niškom Naučno-tehnološkom parku danas je svečano otvoren 32. Međunarodni salon urbanizma, na kome sa svojim radovima učestvuju urbanisti, planeri, projektanti, stručnjaci iz javnih i urbanističkih preduzeća u Srbiji, ali i učesnici iz okolnih zemalja. Za 32. Salon urbanizma je stiglo 138 radova, 108 u 11 kategorija, dok je 30 radova delo studenata i budućih arhitekata.

Slavica Ferenc, predsednica saveta Salona urbanizma ispred Udruženja urbanista Srbije

„Salon je reklo bi se uobičajen, posebno u Nišu koji je uvek savršeni domaćin urbanistima, ali svaki salon je priča za sebe. Pre dve godine smo preživeli koronu, imali smo Salon na otvorenom, ove godine imamo uobičajenu postavku, ali svaka postavka je mala pobeda kolega urbanista. Urbanisti se najčešće bore sa izazovima investitorskog urbanizma, ali ne možemo reći da su to nove teme“, navela je Slavica Ferenc, predsednica saveta Salona urbanizma ispred Udruženja urbanista Srbije.

Urbanisti su složni da se mora više raditi na temi urbane mobilnosti, zbog sve veće zagušenosti saobraćajem, kao i na zelenoj infrastrukturi za poboljšanje kvaliteta životne sredine.

Ivan Grmuša, v.d. direktora Zvoda za urbanizam

„Današnji savremeni urbanizam teži ka tome da rešava urbanističke delove gradova i opština u ovim naprednim vremenima, a kolege koje su iznele svoje radove i prezentovale ih ovde su se potrudile da sve to spakuju u jednu celinu sa idejom da predstave trenutak u kome danas živimo“, rekao je Ivan Grmuša, v. d. direktora Zavoda za urbanizam Niš i predsednik žirija ovogodišnjeg Salona.

Salon organizuju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Udruženje urbainsta Srbije, Inženjerska komora, Grad Niš, Naučno-tehnološki park Niš, Građevinsko-arhitektonski fakultet uz pomoć prijatelja Salona.

Foto: Glas juga

Marica Mijajlović, predsednica Inženjerske komore Srbije, koja je i sama bila učesnica Salona, navodi da radovi iz godine u godine sve više napreduju.

Marica Mijajlović, predsednica Inženjerske komore Srbije

„Ja sam i sama urbanista i planer i znam koliko znači ovaj Salon. Imala sam privilegiju da kao student izlažem na 4, a 30. jubilarni sam otvorila, tako da kao i oni koji prate ovo godinama, vidim iz dana u dan, iz salona u salon, koliko se nadgrađuje. Kada pomislite da je to dostiglo vrhunac, onda sa iznenadite ovom količinom i kvalitetom radova i onda shvatite da svaka godina ide korak napred“, poručila je Marica Mijajlović.

Predsednik udruženja Urbanisti Srbije Aleksandar Jevtić ističe da je neophodno da ima više generalnih planova, koji su prema njegovom mišljenju srž urbanizma.

Aleksandar Jevtić, predsednik udruženja Urbanisti Srbije

„Ove godine imamo dominantne kategorije u planovima detaljne regulacije, a polako zaostajemo za onim, što je po nama srž urbanističkog planiranja, a to je generalno planiranje, koji se rade uz mnoštvo studija, analiza koje treba da karakterišu prostor za određenim ograničavajućim elementima“, rekao je Jevtić.

On je dodao da Salon napreduje iz godine u godine i prikazuje jednogodišnju produkciju urbanističkih radova, odnosno planova koji su rađeni u protekloj godini, a sada su došli do usvajanja i realizacije.

Predsednik udruženja Urbanisti Srbije

Nagrade Salona su: Velika nagrada „Vladimir Macura“ međunarodnog salona i nagrade za najbolje radove u kategorijama. Žiri ima diskreciono pravo da dodeli tri ili manje nagrada i da ne dodeli nagrade u okviru svake kategorije.

Predsednik žirija je Ivan Grmuša, v.d. direktora Zavoda za urbanizam Niš, a ostali članovi su dr Darko Polić iz Novog Sada, Dragana Biga iz Aranđelovca, dr Denis Ambruš iz Rijeke iz Hrvatske i dr Aleksandra Đorđević iz Beograda. Današnji dan, 8. novembar, se obeležava i kao Svetski dan urbanističkog planiranja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas