Početna » Niš spojio Dečje odmaralište i Dečji kulturni centar, zaposleni ostali bez redovnih zarada

Niš spojio Dečje odmaralište i Dečji kulturni centar, zaposleni ostali bez redovnih zarada

Izvor: Beta

0

Zaposleni u Niškom Dečjem kulturnom centru i Dečjem odmaralištu “Divljana” apelovali su na Grad Niš, u čijoj su nadležnosti, da im što pre omogući da nastave da rade kao dve samostalne ustanove, nakon što su više meseci upozoravali da će spajanje tih ustanova dovesti do problema u njihovom funkcionisanju i isplaćivanju plata.

Zaposlena u „Divljani“ Dragana Đorđević rekla je danas novinarima da je njihova „agonija“ počela spajanjem tih ustanova 1. januara i da još uvek traje.

„Plate nam od januara kasne i još nismo primili majsku zaradu. Nismo prijavljeni od 30. maja, a idemo na posao. Nemamo plaćen prevoz tri meseca, već se snalazimo kako znamo i umemo. Za tri dana nam ističe zdravstveno osiguranje, nećemo moći kod lekara“, kazala je Đorđević.

Direktor „Divljane“ Goran Ćirić ocenio je da je sve što je rađeno, sa ciljem da se registruje nova ustanova spajanjem „Divljane“ i Dečijeg kulturnog centra, rađeno – „na brzinu, pod tenzijama i sa dosta improvizacije“.

„Nova ustanova je registrovana 30. maja, sa nepotpunom dokumentacijom. Posle 2. juna koleginica i ja smo pod stalnim pritiskom da retroaktivno potpišemo ugovor o spajanju, što smo mi odbijali i odbijamo da učestvujemo u tome što nije zakonski regularno“, rekao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, javni beležnik je odbio da overi ugovor o spajanju „Divljane“ i Dečijeg kulturnog centra, uz objašnjenje da je sve zakonski neispravno i nepotpuno.

„U roku od pola sata pronađen je drugi javni beležnik koji je pristao da taj ugovor overi, ali je isto rekao da je to potpuno nezakonito. Pretposavljam da je pristao na overu, jer je znao da će finalna instanca, a to je Privredni sud u Nišu, da to odbije, kao što se i desilo“, kazao je Ćirić.

On je dodao da je Privredni sud dva puta vraćao zahtev za registraciju nove ustanove, a u međuvremenu je menjan statut i sazivana Skupština grada Niša.

„Kada je neko shvatio da je Privredni sud dosledan i da takav zahtev ne može da prođe, našlo se Solomonsko rešenje da se obiđe Privredni sud tako što je ustanova prevedena iz ustanove obrazovanja u ustanovu kulture, a ustanove kulture se registruju u Agenciji za privredne registre“, objasnio je Ćirić.

Prema njegovim rečima, tolika upornost u formiranju nove ustanove Dečji kulturni i rekreativni centar otvara pitanje motiva.

Direktorka Dečjeg kulturnog centra Sandra Petković rekla je da sve to što se dešava oko spajanja dve ustanove za posledicu ima to da 35 zaposlenih Dečjem kulturnom centru i 12 zaposlenih u „Divljani“ ne primaju redovno platu.

„Najpre je je budžet opredeljen za ustanovu koja još nije formirana, a DKC i Divljana su ostale bez budžeta. Onda su po nalogu Državne revizorske institucije budžeti vraćeni starim ustanovama, a formirana je nova ustanova Dečji kulturno-rekreativni centar koja nema budžet“, kazala je Petković.

Prema njenim rečima, DKC-u je stiglo obaveštenje da sutra, u Upravi za društvene delatnosti, obavi primopredaju sa novom ustanovom, a to znači da ponovo ostaju bez budžeta za zarade i druge troškove.

„Za tu novu ustanovu ništa nije pripremljeno, krenuli su unatraške, imaju samo registraciju i sada treba da pribave ostalu dokumentaciju koja je potrebna za registraciju. Mi nećemo potpisati ugovor o spajanju dve ustanove, jer nije po hronološkom redu“, objasnila je Petković.

Zaposleni u Dečjem kulturnom centru, dodala je Petković, dolaze na posao iako nemaju ugovore o radu u novoj ustanovi, a stara praktično više ne postoji.

„Mi dolazimo na posao i čekamo šta će dalje biti sa nama. Nakon registrovanja nove ustanove postoji drugo odgovorno lice koje treba da utvrdi kako ćemo dalje da radimo, međutim to lice se nije pojavilo kod nas od 30. maja“, naglasila je Petković.

Zaposlena u finansijskoj službi Dečjeg kulturnog centra Marina Đošić istakla je da ta služba nije dobila zvaničnu potvrdu da je ustanova ugašena, niti su dobili nalog da pripreme finansijsku dokumentaciju za spajanje ustanove, poput popisa radnika i imovine.

Dokumentaciju za spajanje, dodala je, treba da pripremi i pravna služba ali ni od te službe još ništa nije zahtevano.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas