Početna » Niška matična služba među najboljim u Srbiji

Niška matična služba među najboljim u Srbiji

0

Ministarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević dodelila je, u okviru obeležavanja Dana matičara Republike Srbije, plakete najefikasnijim matičnim službama za ovu godinu, a to su matične službe gradskih uprava Niša, Subotice i Kraljeva.

Žarić Kovaačević je, čestitajući nagrađenim matičnim službama gradskih uprava, istakla da je uloga matičara jedna od najznačajnijih u javno-službeničkom sistemu, naročito sa aspekta važnosti evidencija koje se vode o građanima.

Ministarka je dodala i to da matičari svedoče o važnim trenucima u životima građana i da njihova predanost poslu, odgovornost i profesionalizam doprinose da svi ovi važni momenti budu zabeleženi i zapamćeni na pravi način.

Ona je ukazala na doprinos matičara razvoju elektronske uprave, podsetivši na to da su u prethodnom periodu, digitalizacijom matičnih knjiga, stvoreni uslovi za dinamičnu i efikasnu elektronsku razmenu podataka o građanima iz matičnih knjiga između organa javne uprave.

Prema njenim rečima, digitalizacija matičnih knjiga doprinela je sveukupnoj modernizaciji javne uprave i kvalitetu pojedinačnih usluga koje su namenjene građanima.

“Mnogo truda i energije uloženo je u to da sve matične knjige iz papirnog oblika budu prepisane u elektronski. Završili ste veliki posao i time omogućili da današnji Registar matičnih knjiga bude važan resurs za efikasniji rad cele uprave, jer ova službena evidencija predstavlja osnov za ostvarivanje širokog spektra prava građana iz različitih oblasti, počev od zdravstvene, dečije i socijalne zaštite, do školovanja, zaposlenja i dalje”, rekla je ministarka.

Ona je dodala da živimo u vremenu u kom je proces digitalizacije ubrzan novim alatima, softverima i inovativnim tehnologijama u svim sferama života, pa tako i u oblasti vođenja službenih evidencija i registara.

Žarić Kovačević je navela da je upravo zato, ali i sagledavajući stanje, kao i izazove sa kojima se u praksi susreću, kako građani tako i matične službe, bilo potrebno da razmislimo o digitalnom rešenju koje će na duži vremenski period odgovoriti, ne samo na trenutne potrebe, nego i buduće promene i zahteve građana.

“Nastavljamo sa reformskim aktivnostima i procesima, kao i sa unapređenjem koncepta vođenja matičnih knjiga. Koristim ovu priliku da vas obavestim da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave započelo sa pripremom novog zakona u ovoj oblasti radi daljeg unapređenja”, poručila je ministarka.

U okviru današnjeg događaja na temu „Matične knjige u korak sa naprednim informacionim tehnologijama, iz ugla predstavnika organa koji su sproveli proces digitalizacije“ govorili su i savetnik predsednice Narodne skupštine Mihailo Jovanović, pomoćnica ministarke državne uprave i lokalne samouprave u Sektoru za registre i lokalnu samoupravu Marina Dražić i načelnik Odeljenja za konzularne poslove Ministarstva spoljnih poslova Nebojša Đurica.

U ime nagrađenih matičnih službi, nagradu su primili predstavnica gradske uprave Niša Helmina Pejović, predstavnica Odseka za lična stanja gradske uprave Subotica Dragana Stipić, dok je Dušica Tijanić, šef Odseka za opštu upravu, primila plaketu ispred gradske uprave Kraljeva.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas