Početna » Niški kardiolog doživeo rat o kome će istorija tek pisati: “Dva puta smo se spasili u poslednjem trenutku” (VIDEO)

Niški kardiolog doživeo rat o kome će istorija tek pisati: “Dva puta smo se spasili u poslednjem trenutku” (VIDEO)

Prve rakete sam video još u petak ujutru. Kada smo prešli u Izrael bombe su bukvalno padale pored našeg autobusa u petak uveče, ali smo se mi sakrili na teritoriju aerodroma.

0

Pokloničko putovanje, grupa hodočasnika u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i Eparhije niške na čelu sa vladikom Arsenijem i vladikom Timočkim Milarionom pamtiće ceo život. Među njima bio je i direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti prof. dr Tomislav Kostić. Kako je rekao u izjavi za Niške Vesti, sve je bilo u redu, obilazak svetih mesta i Jerusalima, do samog kraja dok nije počeo rat.

 

Do prvih problema je došlo prilikom izlaska iz Vitlajema gde je grupa u kojoj je bio Kostić bila smeštena. Grupa koju je predvodio vladika nastavila je prema Egiptu u obilazak manastira Svete Katarine na Sinaju, a grupa od 55 Nišlija je trebalo da se vrati nazad, među kojima je 13 studenata niške Bogoslovije koji su bili na maturskoj ekskurziji, objašnjava niški doktor.

“Prve rakete sam video još u petak ujutru. Kada smo prešli u Izrael bombe su bukvalno padale pored našeg autobusa u petak uveče, ali smo se mi sakrili na teritoriju aerodroma.

 

Znate kako to izgleda. Roj raketa se vidi po nebu, neke su skinute, a neke ekplodiraju po gradu. Sveti grad Jerusalim je pod opsadom, tamo smo videli da su svi naoružani. Dva puta smo se spasili u poslednjem trenutku i to kada smo prešli granicu i poleteli. Verovali smo u Boga i tako je sve lakše. Znate, posle 50 godina se u Izraelu vode borbe od kuće do kuće, otimaju se čjudi, to su strašne stvari

 

Veliku snagu su nam dali maturanti Bogoslovije iz Niša, njih 13 koji su pevali su sve vreme pevali i u autobusu i van njega. Pevali su neke duhovne pesme, ali i “Tamo daleko” i slično.”

Prilikom samog izlaska iz Palestine javili su se i prvi problemi.

“U večernjim satima je bukvalno pucalo na sve strane. U trenutku kada smo dolazili na aerodrom došlo je do raketiranja. Morali smo da izađemo i pratimo sve instrukcije od stane izraelskih službi. Oni su se odmah tu pojavili, odveli nas do skloništa na samom aerodromu i onda je krenuo plan kako se evakuisati odatle”, svedoči Kostić.

Strah je bila prisutna sve vreme. Više od 90 posto letova je otkazano. Nije im bilo sve jedno, ali su shvatili da je u tom trenutku aerodrom najbezbednije mesto.

“Shvatili smo da je jedina nada da se nadležne strukture uključe u proces evakuacije. Nas je bilo 55, ali je bilo i dosta drugih Srba na aerodromu. Iznenađeni smo bili kada smo sleteli u Beograd i čuli da je aerodrom bombardovan samo nekoliko minuta nakon što smo poleteli”, dodao je Kostić.

On se zahvalio predseniku Aleksandru Vučiću i svim ministarstvima, a naročito ministru Nikoli Selakoviću koji je bio sve vreme na vezi sa konzulatom Srbije u Izraelu. U evakuaciju Srba bio je uključen i patrijarh Porfirije koji je sa vladikom niškim Arsenijem bio u stalnoj vezi.

“Predstavnik Konzulata nas je iz minuta u minut obaveštavao tako da nije bilo panike, ali je sama situacija i sam region u kojem smo bili bio izazovan i težak za evakuaciju. Svi smo se ponašali jako pribrano. Uz hrišćansku smirenost i veru u Boga je sve prošlo kako treba”, dodao je Kostić.

Prema Kostićevim rečima, veliku pribranost pokazali su studenti Bogoslovije, a prisustvovali su početku jednog velikog rata o kome će tek pisati istorija.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas