Početna » Novi mobilni mamograf postavljen ispred GO Pantelej

Novi mobilni mamograf postavljen ispred GO Pantelej

0
Mobilni mamograf, čiji rad organizuje i sprovodi Univerzitetski klinički centar u Nišu u saradnji sa Gradskom opštinom Pantelej, nalaziće se od danas do narednih sedam dana ispred zgrade ove Opštine u Gutenbergovoj 4a.

Prethodnim mobilnim mamografom, koji je takođe bio donacija porodice Karađorđević, je urađeno preko 160.000 pregleda širom Srbije za 13 godina, a preko 1.600 žena je otišlo na dalja ispitivanja ili operaciju. Za pregled nije potreban uput, već samo zdravstvena knjižica i prethodna prijava termina, preko kol-centra Opštine Pantelej.

„Vrednost aparata ćemo meriti spasenim životima. Samo tako možemo da merimo vrednost ovog aparata. Aparat ćemo iskoristiti za zdravlje građana Srbije i počećemo odmah. S obzirom na to da je mobilni mamograf, želimo da sve aspekte vrhunske medicine spustimo što bliže onima kojima je potrebna“, naveo je direktor Kliničkog centra Zoran Perišić.

Pregled je namenjen svim ženama iznad 45 godina, kao i ženama od 40. godine koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke. Dr Perišić dodaje da se karcinom dojki relativno lako prepoznaje i leči, a ako se otkrije na vreme, stopa izlečenje je 100 posto. U Nišu se otkrije do 800 problema sa dojkama na godišnjem nivou, ali nisu svi karcinomi, kaže Perišić.

Koliko je važno na otkriti rak u ranoj fazi najbolje znaju članice Udruženje žena obolelih od raka dojke „Budite uz nas“. One su apelovale na žene da jednom mesečno vrše samopreglede, i da redovno idu na svoje mamografske preglede.

„Naša misija je da afirmišemo što više žena sa naše opštine, a i žene sa seoskom područja, jer je jug naše zemlje totalno zapostavljen što se tiče ovog problema. Naše udruženje postoji tačno jednu godinu i mnogo toga smo uradile i nastavljamo dalje“ navela je Ivana Tomićević, koja je na vreme otkrila i izlečila i rak dojki i rak štitne žlezde.

Gradska opština Pantelej je podržala rad ovog udruženja, a pružiće i pomoć u vidu prevoza, za sve žene sa seoskog područja koje žele da izvrše pregled u mobilnom mamografu, navela je Nataša Stanković predsednica GO Pantelej.

Mamograf će biti smešten ispred zgrade Opštine Pantelej bar još sedam dana, u zavisnosti od interesovanja. Nakon toga mamograf se seli u drugu opštinu.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas