Početna » Novi program energetske sanacije koji će prepoloviti račune za toplotnu energiju

Novi program energetske sanacije koji će prepoloviti račune za toplotnu energiju

0
Stambene zajednice već od sledeće nedelje mogu da se prijave za program javni “ESKO” koji će im prema rečima Ivana Pavlovića iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj omogućiti veliku uštedu račinama za toplotnu energiju. On je objasnio da program predviđa merenje  toplotne energije po utrošku, a stambene zajednice koje se prijave dobiće veliku podršku Ministarstva rudarstva i energetike i EBRD-a.

On ističe da će se računi za toplotnu energiju smanjiti za  stambene zajednice za koje studija pokaže da je isplativo raditi termoizolaciju, postavljanje delitelja toplote. Oni će biti u mogućnosti da koriste benifite ovog projekta.

“Javni poziv će biti otvoren 60 dana. Stambene zajednice će podnositi prijave i nakon toga ćemo imati listu zainteresovanih, nakon čega će biti izrađen elaborat, studija izvodljivosti i studija opravdanosti, tek onda će stambene zajednice odlučiti da li će ući u predmetnu invensticiju”, objasnio je Pavlović.

Ovim projektom bi trebalo da se podrže stambene zajednice koje su priključene na sistem daljinskog grejanja a imaju natprosečnu potrošnju toplotne energije. U ovim stambenim zajednicama uradiće se izolacija fasada i krovova, ugradnja termostatskih ventila i delitelja toplote i digatalizacija očitavanja potrošnje na nivou samih stanova.

“Stanari će nastaviti da plaćaju račune preko postojećih sistema naplate grejanja koji će biti umanjeni za uštedu ostvarenu zbog uvođenja mere energetske efikasnosti”, kazao je Pavlović.

On je rekao da je izdvojeno 50 miliona evra sredstava u Srbiji od strane Ministarstva i Evropske banke za obnovu i razvoj i oni će finansirati svaki pojedinačni projekat sa 50 procenata, a ostatak će finansirati stambene zajednice.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas