Početna » Obeležen Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

Obeležen Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

0
Polaganjem venaca na spomenik Oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana i u spomen parku Bubanj, obeležen je Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu. Vence su položili gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova kao i mnogobrojna udruženja koja neguju slobodarsku tradiciju.

Gradonačelnica Sotirovski je istakla da su se borci u Drugom svetskom ratu borili da mi danas živimo u slobodi a naš je zadatak da tu slobodu sačuvamo i u miru svojim radom gradimo našu otadžbinu.

Sekretar u Ministarstvu dr Dejan Antić je podsetio da je Niš podneo veliku žrtvu za današnju slobodu Nišlija.

„Velika žrtva je podneta da bi danas Niš živeo u slobodi. Zato smo se danas okupili i zato Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čelu sa ministrom Selakovićem, ne propušta priliku da na jedan dostojanstven način obeleži sve važne datume u srpskoj istoriji. Danas je važan datum za građane Niša i svi građani Niša treba da znaju da nije bilo te junačke i herojske žrtve srpskih oslobodilaca, da oni danas ne bi živeli u miru i slobodi“, poručio je prof. dr Antić.

Savez udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR) kao i svake godine za prisustvuju obeležavanjima važnih datuma za Niš. Oni se zalažu da mladi poštuju i neguju srpsku istoriju i tradiciju.

„Čestitam Nišlijama ovaj dan i sa ovog mesta šaljemo poruku da više nikada ratova ne bude, ni u gradu Nišu, ni u Srbiji. Šaljemo poruku da naša deca nikad ne zaboravljaju naše tradicije, da uče, da budu dobri ljudi i da ostaju u Srbiji. Na istom smo putu kao i naši preci“, rekao je Anđelko Milićević, predsednik SUBNOR-a u Nišu i član predsedništva SUBNOR-a Srbije.

8. oktobra 1944. godine otpočela je operacija oslobađanja Niša, ali se to konačno desilo tek na današnji dan, pre 79 godine. Snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, Bugarske armije i sovjetskog vazduhoplovstva proterale su nemačke jedinice iz Niške Banje, a odatle krenuli i naterali ih da se preko Južne Morave povuku dalje.

Foto: N.P.

Inače Niš je za vreme okupacije pretrpeo brojna razaranja, samo u toku aprilskog rata Niš je više puta bombardovan od strane nacističkih vazduhoplova. Niš je od jeseni 1943. od strane savezničke avijacije bombardovan više od 60 puta. Vrlo je važan 20 oktobar 1943. godine zato što je tog dana stradalo preko 250 civila u samom Nišu.

Godine 1941. otvoren je i koncentracioni logor na Crvenom Krstu, na kojem su mnoge Nišlije skončale. Kroz taj logor prošlo je više od 30.000 ljudi. Preko 12.000 civila je zarobljeno i preko 12.000 civila iz tog logora odvedeno na brdo Bubanj, gde je likvidirano.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas