Početna » Odbornici usvajaju planove i programe javnih preduzeća. Vlast tvdi da su poslovala pozitivno, opozicija da ulaze u „spiralu dugova“

Odbornici usvajaju planove i programe javnih preduzeća. Vlast tvdi da su poslovala pozitivno, opozicija da ulaze u „spiralu dugova“

0
Predlozi rešenja programa poslovanja javnih gradskih preduzeća i ustanova su se danas našli pred odbornicima niške Skupštine. U analizi njihovog rada u ovoj godini, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da su javna preduzeća poslovala pozitivno.

Dragana Sotirovski, gradončelnica Niša

„Nema nikakvih minusa. Kroz jednu od današnjih tačaka 20 miliona ćemo dati „Tržnici“, s obzirom na to da ona ima sad velike rashode zbog izgradnje pijace i zbog toga što pijaca ne radi. Na taj način ćemo kao osnivač pomoći. Tako smo radili i sa mnogim drugim preduzećima koja su imala određene poteškoće ili ovakve vanredne stvari“, istakla je Sotirovski.

Ona je dodala da su u ovim programima sadržani uglavnom dugogodišnji kapitalni projekti, koji se nastavljaju i naredne godine. Jedna od novina je ta što će JKP „Mediana“ od naredne godine uvesti čuvare kvartova.

Međutim, u narednoj godini najviše novina kod gradskih preduzeća će doživeti JKP „Tržnica“. Na današnjoj sednici je odlučeno da se ovom preduzeću da 20 miliona dinara kroz dokapitalizaciju, kako bi se rekonstruisala pijaca „Krive livade“ i kako bi se krenulo sa izgradnjom kvantaške pijace u Novom Selu.

Sotirovski je navela da bi u okviru tog kompleksa trebalo da bude i logistički centar za odvoženje robe iz ovog kraja ka ostalim krajevima Srbije.

„Planirali smo izgradnju velike tržnice na prostoru u industrijskoj zoni iza KP Doma. Tu bi trebalo da bude i logistički centar za dovoženje robe iz ovog našeg kraja odakle će biti distributivni centar ka severu i zapadu zemlje. Mislim da „Tržnica“ ne samo da ima velike i dobre planove, već i da će Grad kao osnivač da je podrži u toj nameri da mi na jednom mestu imamo sve – i buvlju pijacu, i veliku kvantašku pijacu, i veliku auto-pijacu, zašto da ne, i stazu za karting“, rekla je gradonačelnica Sotirovski.

Branislav Jovanović iz opozicione koalicije „Niš, moj grad“ navodi da javno-komunalna preduzeća ulaze u spiralu dugova i dodaje da neka preduzeća imaju kreditno zaduženje i od 800 miliona.

Jovanović je mišljenja da Grad sa 20 miliona „Tržnici“ pokriva gubitke tog preduzeća, i dodaje da nove pijace ne odgovaraju modernim standardima, već da više liče na montažne garaže.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas