Početna » Održana javana rasprava o nacrtu budžeta za narednu godinu. Fokus će biti povećanje broja zaposlenih

Održana javana rasprava o nacrtu budžeta za narednu godinu. Fokus će biti povećanje broja zaposlenih

0
U Gradskoj kući održana je javna rasprava o Nacrtu budžeta za narednu godinu. Javna rasprava je prilika da demokratsko angažovanje građana doprinese transparentnosti i održi važnost uključivanja građana u proces donošenja odluka, poručili su. Javnoj raspravi su prisustvovali direktori javnih preduzeća, gradski većnici, predstavnici opozicije i građani.

Prihodi i primanja budžeta grada, zajedno sa prenetim neutrošenim sredstvima planirani su za narednu godinu u iznosu od 16.177.100.000 dinara.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je najavila da se Grad ponaša domaćinski i da troši onoliko koliko ima. Za narednu godinu je najavila da će fokus biti povećanje broja zaposlenih, jer upravo porez na zarade ima najveći udeo u budžetu.

Posebno će se Grad fokusirati na opremanje industrijske zone Sever, gde će italijanska fabrika „Ariston“ prva kročiti, a kako se nadaju iz Grada Niša, i ostali investitori će slediti njihov primer.

„Sve vaše predloge i sugestije ćemo uvrstiti, jer je ovo samo nacrt, a ono što je najvažnije je da se potrebe građana, koje su inače implementirane kroz budžet za 2024 godinu da uvrstimo“, navela je gradonačelnica Niša.

Iz Grada poručuju da Niš mora da sledi Novi Sad po iznosu budžeta. Ističu da je to naveo i predsednik Republike, koji nije zadovoljan iznosom budžeta Niša. Iz Grada su saglasni s tim, i navode da se nadaju da će Niš uskoro doći do te cifre.

„Naš cilj je da Niš treba da ima budžet i preko 20 milijardi. Mi težimo ka tome, i za nepune tri godine naš budžet je uvećan za skoro četiri milijarde i ja se nadam da ćemo u narednoj godini imati još jedno uvećanje“, naveo je predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić.

Iz Grada se nadaju da će porez od zarada, koji ima najveći udeo u budžetu, rasti, s povećanjem radnih mesta.

Načelnica Uprave za finansije Nina Ilić je navela da se najveći prihodi ostvaruju od poreza na zarade sa udelom od oko 57,7%, zatim od poreza na imovinu 15,5%, tu su i prihodi od Republike sa 4%, a prihodi od prodaje zemljišta i nepokretnosti u vlasništvu Grada iznose 19%.

Opozicioni odbornik koalicije „Niš, moj grad“ Branislav Jovanović je istakao da se rasprava održava prekasno. On smatra da bi trebalo da se vrati praksa kada se u oktobru razgovaralo s građanima o planiranju budžeta, dodaje da je novembar bio mesec pisanja planova i programa, a u decembru su usvajani.

Kreditno zaduženje Grada Niša iznosi oko 425 miliona dinara, a cilj Grada je da tokom 2024. godine jedan od preostala tri kredita vrate.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas