Početna » Održana tribina o posledicama kasetnih bombi i osiromašenog uranijuma

Održana tribina o posledicama kasetnih bombi i osiromašenog uranijuma

0
Udruženje „Srce heroja“ održalo je tribinu na kojoj se govorilo o štetnim posledicama upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom i kasetnih bombi. Govornici su složni da se današnje društvo ne ophodi na pravi način prema tom problemu, čemu u prilog ide i to da ne postoje tačni podaci o ljudima koji se nose sa posledicama.

Predsednik niškog ogranka pokreta „Srce heroja“ i pukovnik policije u penziji Svetozar Barjaktarević ističe da su posledica bombardovanja svesni samo oni koji direktno imaju posledice, ili je neko od njihovih bližnjih oboleo ili stradao. Zato njihova tribina ima za cilj da prikaže probleme o kojima se ne govori puno.

„Nastojimo da upoznamo svet sa tim zločinačkim postupcima i onim što su uradili civilizovanom svetu. Javljaju se razne bolesti, i naš grad Niš je tog 7. i 12. maja 1999. godine doživeo njihovu demokratiju, gde su oni pokušali da nas unište. Posledice tih kasetnih bombi imamo i dalje, još se Niš nije očistio. Između ostalog te bolesti koje se javljaju, i tim bombama što su pobili civilizaciju, bili su meta civili. Konvencije koje su pogazili su za njih bili obični papiri“, naveo je Barjaktarević.

Bogoljub Milićević, koji je svedočio u Hagu o Račku, govori da ceo svet zna šta je osiromašeni uranijum i kakve posledice ostavlja po zdravlje ljudi. Dodaje i da su i zemlja i voda kontaminirani.

Dragan Vukadinović, psihijatar, navodi da je pored malignih oboljenja, bombardovanje puno uticalo i na psihičko zdravlje svih građana. Dodaje da je posttraumatski sindrom zastupljen i kod običnih građana, koji nisu na svojoj koži osetili bombardovanje.

„Kakvu statistiku o svemu tome imamo to govori o tome kakav je odnos nas kao društva prema tim ljudima. Samo se prave komisije o posledicama osiromašenog uranijuma, a na kraju i ne podnesu izveštaje. Kad su oštećenja duševnog zdravlja tu je situacija još gora. Ne postoje tačni podaci, zato što se tom problemu ne pristupa na adekvatan način. To je dovoljno ilustrativno da zaključimo o odnosu društva prema ovom problemu“, poručio je doktor Vukadinović.

Na tribini je govorio i lekar hitne pomoći koji je bio deo tima koji je bio na mestima pogibija u Šumatovačkoj ulici. Dr Miroslav Milosavljević ja naglasio da naša generacija ima obavezu prema čovečanstvu da dokumentuje šta se sve desilo, jer, prema njegovim rečima, radioaktivni materijal ima period poluraspada od 20 hiljada godina.

Tribini je prisustvovala i zamenica gradonačelnice Dušica Davidović, koja ja izjavila da će Grad podržati sve tribine koje govore o stradanju našeg naroda. Dodala je da ovakve tribine pokazuju da moramo da se sećamo svih žrtava i da jasno govorimo da je NATO bombardovanje bio zločinački čin u kome su stradala i srpska deca.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas