Početna » Oglasio se Medicinski fakultet i UKC: Dr Milić nije dobio otkaz i nije žrtva, koristi ovu situaciju za političku afirmaciju

Oglasio se Medicinski fakultet i UKC: Dr Milić nije dobio otkaz i nije žrtva, koristi ovu situaciju za političku afirmaciju

0

Nakon što je Komisija za pisanje izveštaja utvrdila da profesor Medicinskog fakulteta u Nišu i direktor Klinike za kardiohirurgiju  dr Dragan Milić „ne ispunjava uslove za sticanje zvanja redovnog profesora“ i Milićevih navoda da je ostao bez posla i da će posledice toga imati i sama Klinika, oglasio se i sam Medicinski fakultet i UKC Niš.

Prof. dr Dobrila Stanković Đorđević, istakla je da dr Dragan Milić nije dobio otkaz na Medicinskom fakultetu po hitnom postupku kako on tvrdi. Njemu je prestaao radni odnos 16. maja, odnosno danom isteka petogodišnjeg perioda na koji je izabran, kao što su izabrani i svi ostali nastavnici fakulteta osim redovnih profesora.

Dr Milić je konkurisao za izbor u više zvanje na konkursu raspisanom oktobra prošle godine, od kada su formirane dve Komisije za pisanje izveštaja.

prof. dr Dobila Stanković Đorđević, dekanica Medicinskog fakulteta

„Komisija je bila u obavezi da u roku od 30 dana preda Fakultetu izveštaj. Komisija je predala prvi izveštaj na vreme, ali nije imala dovoljan broj potpisa većine članova Komisije. Drugi izveštaj nije predat na vreme u skladu sa Pravilnikom Univerziteta, tako da oba izveštaja nisu bila pravno valjana. Prema tome, apsolutno je neistinita tvrdnja dr Dragana Milića da je izveštaj prve komisije samovoljno poništen. Međutim neobično je da tri redovna iskusna profesora iz te Komisije nisu predala izveštaje na vreme, jer ih je i sam predsednik podsetio na krajnji rok“, navela je prof. dr Dobila Stanković Đorđević.

Nakon toga je formirana nova komisija, koja je dala negativan izveštaj, sa, kako kaže dekanica, ozbiljnom argumentacijom zašto dr Milić ne ispunjava uslove. Ona je demantovala navode da nije poštovala rokove u izbornom procesu i da zbog toga izborni postupak nije do sada završen.

“Ministarstvo prosvete je po prigovoru dr Dragana Milića izvršilo inspekcijski nadzor i ustanovilo da Medicinski fakultet nije napravio ni jedan propust u izbornom postupku”, naglasila je prof. Stanković Đorđević i dodala da je inspekcija nakon toga naložila fakultetu da ubuduće ne smeju da daju Anekse ugovora nastavnicima kojima izborni proces nije završen.

Foto: Glas juga

Izborni proces je još u toku, potrebno je da se Izborno veće oglasi o negativnom izveštaju, a zatim će svoj sud dati i nadležni organi Univerziteta.

„Prestanak radnog odnosa dr Miliću i njegov izbor nisu apsolutno povezani sa njegovim političkim angažovanjem, osim što, po mom ličnom mišljenju, dr Milić koristi ovu situaciju za svoju političku afirmaciju“, dodaje dekanica i naglasila da ona nije član ni jedne partije, niti je ikada bila i da  za devet godina koliko vodi fakultet nikada nije imala politički pritisak.

PERIŠIĆ: Narušen ugled ustanove, dr Milić imao više medijskih nastupa nego svi lekari, svih Kliničkih centara u Srbiji

Direktor Kliničkog centra prof. dr Zoran Perišić je istakao da su morali da reaguju, jer je ugled ustanove prema kojoj gravitira više od dva miliona stanovnika na tasu. Milić je uvredio i celu akademsku zajednicu abdomenalnih kolorektalnih hirurga tako što ih je u poslednjem medijskom nastupu nazvao “doktorima za debelo crevo i čmar”.

Prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC

„Dr Dragan Milić sigurno nije žrtva. Iako se on očajnički trudi da sve vreme sebe predstavi kao žrtvu sistema, fakulteta i Kliničkog centra. Od tog sistema, koji je 2014. godine od Dečje hirurške klinike, legla pacova, napravio najmoderniju Kardiohirurgiju na Balkanu. Opremio je kadrovima, obezbedio potrošni materijal i opremu, i stvorio velelepnu ustanovu, koja sada služi kao baza dr Draganu Miliću odakle kreće da napada taj isti sistem“, poručio je Perišić.

Dr Perišić je istakao da je ovo prva konferencija gde se govori o Milićevim navodima, dok je on imao preko 150 medijskih nastupa.

“To je više nego svi lekari, svih Kliničkih centara u Srbiji pa puta dva. Toliko puta je dr Milić izašao u medije, ne računam društvene mreže, i govorio o radu UKC, o ugroženosti Kardiohirurgije, ne govoreći da je u vreme mog mandata broj zaposlenih na toj klinici povećan za 65 posto, a obim rada za preko 100 procenata”, kazao je Perišić i dodao: “Milić nije navikao da mu odgovaramo. Napiše nešto, stavi na naloge na mrežama, a ja kao rukovodilac najveće zdravstvene ustanove južno od Beograda zaista ne mogu sebi da priuštim taj luksuz da odgovaram na to što me neko na Fejsbuku ili Instagramu nazvao tako i tako.”

Krivična prijava zbog “fantomske” komisije

Perišić je dodao da su bezobrazne i netačne tvrdnje da je ugrožen rad Klinike, jer na Klinici pored Milića rade još dva profesora, koliko je neophodno, da bi zadržala taj status. On je inače i tužio lično dr Milića, tvrdeći da je Klinika za kardiohirurgiju formirala svoje etičko telo, što po zakonu ne sme. Takođe, tužio ga je i za zloupotrebu položaja.

“Nakon upita jednog stranog časopisa i nakon dokumentacije koju nam je dostavio, došli smo u jednu paradoksalnu sitauaciju da razgovaramo o nečemu što je možda učinjeno ili nije. Pred mene su došle informacije da je u periodu korone, Klinika za kardiohirurgija formirala svoje etičko telo. Zakon o zdravstvenoj zaštiti je jasan i tačno kaže ko šta može da formira”, objasnio je dr Perišić i dodao da je čak na dokumentima stavljen i pečat na kojem je pisalo UKC Niš, u vreme dok je ova ustanova i dalje bila KC.

Foto: Glas juga

Prodekan Medicinskog fakulteta Zoran Radovanović i nekadašnji direktor Kliničkog centra Niš rekao je da zgradu Klinike za kardiohirurgiju nije napravio Milić, kako on tvrdi. Nju je pre svega napravila država, Grad Niš, uprava Kliničkog centra, pa tek na kraju su donacije koje je prikupio dr Milić, zaključio je dr Radovanović.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas