Početna » Opstanak poljoprivrede u Niškim selima: Plan Koalicije “Biramo Niš”

Opstanak poljoprivrede u Niškim selima: Plan Koalicije “Biramo Niš”

0

Poljoprivreda i život u selima danas su na ivici opstanka, što je posledica dugogodišnje pogubne politike vladajuće stranke SNS i njenih “stručnih kadrova”. Budžet Grada Niša za selo i poljoprivredu za 2024. godinu predviđa svega 43 miliona dinara, što čini samo 0,26% ukupnog budžeta. Ovaj iznos je drastično smanjen u odnosu na 2012. godinu, kada je za ovu namenu bilo izdvojeno 214 miliona dinara, ili preko 2% budžeta, saopštila je Koalicija “Biramo Niš”.

“Ovakva neadekvatna podrška dovela je do pada proizvodnje, zbog čega danas uvozimo pasulj iz Avganistana, luk iz Kine i zamrznuto meso iz Argentine. Takođe, beleži se i pad površine poljoprivrednog zemljišta, stočnog fonda i broja poljoprivrednih gazdinstava. Mladi ljudi masovno napuštaju sela jer nemaju osnovne uslove za život, dok se poljoprivredom bave uglavnom stariji ljudi, prosečne starosti od 60 godina”, ističu opozicioni lideri.

Ova situacija zahteva hitne mere i temeljnu reorganizaciju. Koalicija Biramo Niš je stoga izradila sveobuhvatan plan za razvoj sela i poljoprivrede na teritoriji Grada Niša.

“Plan predviđa formiranje gradske službe za poljoprivredu i ruralni razvoj, suzbijanje korupcije i trgovine uticajem pri dodeli podsticajnih sredstava i subvencija, te uspostavljanje čvrste saradnje između nauke i prakse”, navode.

Koalicija Biramo Niš obećava da će obezbediti investicionu podršku poljoprivrednim gazdinstvima i prerađivačkom sektoru, kao i transfer znanja i inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Finansijski podsticaji biće usmereni ka programima lokalnog razvoja seoskih sredina i projektima žena na selu. Investicije će obuhvatiti i oblasti vodosnabdevanja, kanalizacije otpadnih voda, upravljanja otpadom, kao i programe očuvanja i zaštite životne sredine.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas