Početna » Otvorena peta “Smotra hrvatskog filma” u Beogradu

Otvorena peta “Smotra hrvatskog filma” u Beogradu

0
U Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, sinoć je otvorena 5. “Smotra hrvatskog filma”, koja će trajati do 10. novembra.

Selektorka Smotre hrvatskog filma u Beogradu dr Branke Bešević Gajić, filmska rediteljka, rekla je da su ove godine u fokusu  pobednici na jubilarnom 70. Pulskom filmskom festivalu 2023.

“Ovaj izbor dugometražnih filmova bogate hrvatske produkcije vođen je idejom da nagrađivane filmove predstavimo beogradskoj publici a verujemo da je ovo samo novi početak. Nakon što se fokusiramo na ovogodišnje pobednike Pulskog filmskog festivala, zatim prikažemo gostujuće filmove koji su takođe nastali u Hrvatskoj, a koji su ranijih godina isto bili deo Pulskog filmskog festivala, uslediće razgovor sa prisutnim autorima”, kazala je Bešević Gajić.

Autori i publika imaće priliku da zajedno pogledaju projekcije na platnu Jugoslovenske kinoteke, koja važi za riznicu najznačajnijih filmskih dela nastalih na teritoriji naše bivše zemlje.

 

Dr Branka Bešević Gajić, selektorka festivala

“Maestralni rezultati su svedok čestih koprodukcija u okviru hrvatske i srpske kinematografije, osim što se Smotrom hrvatskog filma u Beogradu, podstiče kulturna i profesionalna saradnja, Festival hrvatskog filma u našem gradu doprinosi i da se pripadnici hrvatske manjine upoznaju sa svojom zavičajnom kulturom, ali i značajnim hrvatski stvaraocima, takođe i sa stvaraocima svetske kinematografije kao i sa afirmisanim imenima srpske kinematografije. Trudićemo se da Festival hrvatskog filma u Beogradu raste iz godine u godinu, a da naša publika pamti hrvatske filmske produkcije kao i filmove nastale u hrvatsko-srpskoj koprodukciji koje im nudimo. Zahvaljujući našim prijateljima, pokroviteljima i vernoj publici, obeležićemo Smotru hrvatskog filma kao izuzetan događaj na mapi sveta. Zato uživajte u hrvatskom filmu. Hvala svim autorima koji su verovali u nas i koji su dali svoj veliki doprinos i podržavali naš rast”, istakla je selektorka.

Predrag Peđa Babić, potpredsednik Zajednice Hrvata Beograda “Tin Ujević”, objasnio je u ime te organizacije ove filmske manifestacije, da se oni osećaju kao deo Srbije i Beograda, iako su državljani Hrvatske.

Manifestacija se održava na inicijativu i u organizaciji Zajednice Hrvata Beograda ,,Tin Ujević”, uz podršku Hrvatskog audio-vizualnog centra – HAVC, “Plavog filma” iz Zagreba, Hrvatskog Veleposlanstva u Beogradu, uz veliku pomoć Jugoslovenske kinoteke i drugih institucija i saradnika.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas