Početna » Ovako je jedna od najvećih fabrika u Srbiji “Milan Toplica” čestitala Novu 1980. godinu

Ovako je jedna od najvećih fabrika u Srbiji “Milan Toplica” čestitala Novu 1980. godinu

0
Nekada su svi pili kiselu vodu koja nosi naziv po srpskom vitezu “Milan Toplica”, danas ona otiče u reku. Zahvaljujući Narodnim Novinama iz 1979.godine, prisećamo se kako je fabrika koja je bila zlatni pobednik Beograda čestitala Novu 1980.godinu. 

Fabrika je prestala sa radom ubrzo nakon prve privatizacije 2003. godine, u međuvremenu, sa fabrikom je počeo da izumire i čitav kraj, pa su sela u tom delu gotovo pusta.

Fabrika u kojoj se flaširala mineralna voda još od dvadesetih godina prošloga veka sada je potpuno zarasla u korov.

Inače, mineralna voda iz „Milana Toplice“ u Viči kod Prokuplja je svojevremeno bila na svetskom glasu: 1933. godine nagrađena je zlatnom medaljom na sajmu u Parizu, a 3 godine kasnije i u Londonu. Tri puta je proglašavana za „Zlatnog pobednika“ Beograda.

Do devedesetih godina, voda „Milan Toplica“ stajala je rame uz rame sa „Knjazom Milošem“ i „Radenskom 3 srca“ – i na domaćem i na inostranom tržištu.

Njene lekovite izvore pune minerala i sode-bikarbone koristili su i Rimljani, o čemu svedoče terme u blizini, a danas, mineralna voda i neprocenjivi prirodni resurs otiče u – reku Toplicu.

Meštani kažu da ova voda pomaže kod različitih bolesti, za stomačne tegobe, prostatu, zarastanje rana, smanjuje nivo šećera u krvi i pospešuje izgled kože.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas