Početna » Pešić počasni doktor Univerziteta u Nišu. Pitam se da li sam ja to zaslužio? [VIDEO]

Pešić počasni doktor Univerziteta u Nišu. Pitam se da li sam ja to zaslužio? [VIDEO]

0

U sklopu obeležavanja 59 godina postojanja Univerziteta u Nišu, održana je svečana promocija Svetislava Pešića, proslavljenog košarkaškog trenera, u počasnog doktora Univerziteta. Svečanost je okupila brojne ugledne zvanice, a među prisutnima su bili i Stefan Jović, košarkaš kao i mladi talentovani igrač Borisa Simanić.

Foto: Glas juga

Rektor Univerziteta u Nišu, Dragan Antić rekao je da mu je  posebna čast što je senat fakulteta doneo odluku o dodeljivanju počasnog doktorata gospodinu Svetislavu Pešiću, koji je treneriskim radom širom sveta preneo glas o fakultetu.

„Prvi put sam u ovakvoj situaciji i bilo je baš emotivno. Drago mi je što je moja supruga bila sa mnom, što je kao i uvek pored mene. Ponosan sam što sam dobio ovako veliko priznanje, i prvi iz sveta sporta, što je jedno ogromno priznanje. Kao i uvek, priznanja su za nešto što se desilo i ona obavezuju u svakom smislu i kad je u pitanju košarka i kad je u pitanju sve što je vezano za košarku“, poručio je Svetislav Pešić.

On ističe da je ovako veliko priznanje velika stvar za košarkaški svet i još veći podsticaj za ono što sledi, a to su Olimpijske igre u Parizu.

„Ako nisam bio baš do kraja motivisan, evo još jednog razloga da se ta ukupna motivacija digne na još veći nivo. Kad se izgubi utakmica, obično novinari ne ulaze u dubinu, jer žure da se jave reakciju, pa kažu da trener nije dovoljno motivisao ekipu i to je razlog što se izgubila utakmica. Skoro nikad nisam video da vidim da neko piše o tome ko motiviše trenera. I on živi od neke motivacije“, navodi novi počasni doktor niškog Univerziteta.

Pešić je u svom obraćanju istakao da mu je posebno drago što je u ovome prvi laureat iz sveta sporta.

„Stojim pred vama primajući ovo izuzetno priznanje, tražim reči da se zahvalim i pitam se da li sam ja to zaslužio. Ovakva priznanja dodeljuju se za poseban doprinos društvu. Ono što mi je posebno drago je što sam prvi laureat koji dolazi iz sveta sporta. Zbog te činjenice sam posebno ponosan,“ rekao je Pešić.

On je naglasio važnost sporta kao sredstva za promovisanje životnih vrednosti, fer-pleja, timskog rada i discipline.

„Moj profesionalni i sportski uspesi su poznati i zapisani. Bavimo se vrhunskim sportom, vrhunski sportisti su često uzor mladima. Takođe, vrhunski sport ima sposobnost povezivanja ljudi“, dodao je Pešić.

Svetislav Pešić je istakao značaj fizičkog vaspitanja u svom razvoju i karijeri.

„U mom odrastanju, fizičko vaspitanje bilo je oslonac nama koji smo se upuštali u razvoj karijere. Doprinosi smanjenju povreda, razvijanju sportskog iskustva kroz nauku. Košarka, naš sport, moj sport napreduje svakog dana u svakom pogledu, ko to ne vidi u velikoj je zabludi,“ rekao je on.

Svetislav Pešić, selektor Srbije u košarci

Pešić je pohvalio Univerzitet u Nišu za njegov istraživački rad i doprinos unapređenju sporta i obrazovanja.

„Univerzitet u Nišu se bavi istraživačkim radom, postao je svetski u svim kategorijama. Srpska košarka je postigla fantastične sportske rezultate, bila je svetski i evropski prvak, kao i olimpijski šampion,“ istakao je Pešić.

Priznanje koje je Pešić dobio predstavlja potvrdu njegovog dugogodišnjeg rada i uspeha u svetu košarke. Njegova sposobnost da inspiriše i vodi timove do uspeha, kao i doprinos promovisanja sportskih vrednosti među mladima, prepoznati su i nagrađeni ovim počasnim doktoratom.

Pešić je izrazio optimizam u vezi sa budućnošću košarke, naglašavajući važnost prilagođavanja promenama u pravilima igre, treningu i sistemu takmičenja.

 

„Da bi se radilo sa mladima danas, mora se znati kakva će košarka biti sutra,“ rekao je on, ukazujući na neprestani razvoj i inovacije u sportu.

Pešić je zaključio svoje obraćanje rečima:

„Veliko mi je zadovoljstvo što ovo priznanje dolazi iz Niša. Poznato mi je da pod Univerzitetom radi 14 fakulteta, u Nišu, Leskovcu, Vranju, ali ne i u Pirotu. Nadam se da će bar jedan biti u Pirotu. Čast mi je što je predlog došao sa Fakulteta fizičkog vaspitanja.“

@glas.juga

Emotivni Svetislav Pešić o počasnom doktoratu niškog Univerziteta. Prisutni ga pozdravili gromoglasnim aplauzom. #svetislavpešić #doktor #univerzitet #CapCut

♬ original sound – Glas Juga

U obrazloženju predloga Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja navodi se da je Svetislav Pešić jedan od najtrofejnijih evropskih košarkaških trenera, i svakako jedna od ličnosti  koje su imale ogroman uticaj na košarkašku igru uopšte.

Pešić je jedini  trener koji je osvojio titulu prvaka Evrope i sveta u svim takmičenjima koje organizuje FIBA. Jedini je trener koji je osvajao Evropsko prvenstvo sa dve  različite države (Nemačka i Jugoslavija). Jedini je trener koji je sa juniorskim i seniorskim nacionalnim selekcijama tri puta na zvaničnim  utakmicama pobedio reprezentaciju SAD.

Proglašen je trenerom godine u  Evropi za 2003. godinu, a za najboljeg trenera najbolje evropske nacionalne  lige proglašen je 2019. godine.

Svetislav Pešić se, radeći sa mlađim reprezentativnim selekcijama, istakao kao izvrstan pedagog jer je na mlade igrače delovao i vaspitno trudeći se ne samo da postanu vrhunski sportisti, već i bolji ljudi, takođe se navodi u obrazloženju.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas