Početna » Počela 9. KreNI konferencija. Mladu su rasadnik kreativnih ideja

Počela 9. KreNI konferencija. Mladu su rasadnik kreativnih ideja

0
U organizaciji „Mladih ambasadora“ u Nišu je danas otvorena deveta KreNI konferencija, gde će brojni stručnjaci iz raznih zemalja sveta mladima prenositi svoja znanja iz oblasti kreativnih industrija. Najkreativnije ideje mladih biće nagrađene.

KreNI okuplja inovativne kreativne profesionalce i stručnjake iz celog sveta sa idejom stvaranja prostora za kreativne mlade ljude da razvijaju onakvo društvo u kakvom žele da žive.

„KreNI konferencija je osmišljena sa idejom da mladim i kreativnim ljudima u Nišu damo priliku da rade sa međunarodnim ekspertima iz oblasti kreativnih industrija koji dolaze iz celog sveta u Niš, da rade sa njima dva dana na razvoju njihovih ideja. Oni će danas čuti sve predavača, a kasnije i sutra će proći kroz radionice sa njima“, navela je predsednica „Mladih ambasadora“ Snežana Andrić.

Ona dodaje da je neophodno da se mladi stalno usavršavaju i uče nove veštine, kako bi bili spremni za novo tržište.

Od početka ovu konferenciju podržavaju i ambasade Švedske i Sjedinjenih Američkih država. Švedska ambasadorka navodi da je ovo prilika za sve mlade u jugoistočnoj Srbiji da pokažu svoju kreativnost i pomognu svom gradu.

„Mislimo da je ovo fantastična prilika za mlade u Nišu i okolini, da se upoznaju, nauče i povežu zajedno i da nađu rešenja za izazove u svom okruženju, da istraže oblast kreativne industrije, teme koje su veoma važne sa Srbiju. Moramo da gajimo jake, nezavisne i kreativne umove koji će doprineti da se Srbija približi Evropskoj uniji“, rekla je Anika Ben David.

Holi Zardus, ataše za kulturu ambasade SAD-a navodi da njihova ambasada stalno pomaže mladima kroz saradnju sa organizacijama, kao što su „Mladi ambasadori“. Prema njenim rečima, ova konferencija je odlična prilika za mlade da nađu svoj put kako da oblikuju svoje zajednice u južnoj Srbiji.

Mlade učesnike uglavnom su privukla predavanja svetskih stručnjaka na temu IT industrije i njenih grana. Ovu priliku da čuju dobre svetske prakse, što se ne događa često u Nišu, iskoristili su i učenici ETŠ „Nikola Tesla“, Anja i Andrija.

„Zanima me šta imaju predavači da kažu, pogotovo jer su iz više inostranih zemalja i neka očekivanja da naučimo nešto od njih, upoznamo nove ljude i to implementiramo kasnije. Volela bih da studiram na Elektronskom fakultetu, na IT smeru“, navela je Anja Nikolić, učenice druge godine.

Godinu dana stariji Andrija Gavrilović je takođe zainteresovan za ovo područje, tačnije za digitalne veštine. On navodi da će kroz radionice upoznati nove ljude što će značiti u budućnosti.

Predavači dolaze Italije, Austrije, Francuske, Portugala, Švedske, SAD-a i Crne Gore. A oni dolaze iz različitih oblasti kreativnih industrija, iz arhitekture, dizajna, menadžmenta, marketinga i IT-a.

Najbolje ideja biće nagrađena studijskim putovanjem.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas