Početna » Požar u Gadžinom Hanu. Beba i majka u poslednji čas izvučene. Devetočlana porodica ostala bez krova nad glavom

Požar u Gadžinom Hanu. Beba i majka u poslednji čas izvučene. Devetočlana porodica ostala bez krova nad glavom

0
U stambenoj zgradi sa socijalnim stanovima u Gadžinom Hanu juče ujutru odvijala se prava drama pošto je vatra zahvatila stan na petom spratu u kome su se u tom trenutku nalazile Tomislava Cvetanović Durković (31) i njena beba Leonora stara samo nedelju dana. Pribranošću majke koja je uspela da dozove pomoć i brzom intervencijom vatrogasaca, sprečena je tragedija, ali je bez krova nad glavom ostala devetočlana porodica, pošto Tomislava i njen suprug Bojan imaju pored bebe i šestoro dece uzrasta od četiri do 15 godina.

Tomislava je kazala da je požar primetila nešto posle devet časova, u trenutku kada je u stanu bila sama sa bebom.

„Ja sam sa bebom bila u spavaćoj sobi pošto sam je presvlačila. Kada sam krenula u dnevnu sobu u hodniku se osećao dim, a kada sam kročila u dnevnu sobu šokirala sam se jer je bila sva u plamenu i u gustom crnom dimu. Odmah sam se okrenula i otišla po bebu, ali nisam mogla da otvorim vrata od stana. Vratila sam se preplašena do spavaće sobe jer sam htela da otuda pozovem pomoć, međutim prozor nije hteo da se otvori. Srećom šarke na prozoru u dečijoj sobi nisu dobro zatvarale, pa sam taj prozor otvorila sa bebom u naručju i počela da dozivam u pomoć“, vidno potrešena govori Tomislava.

Foto: privatna arhiva

Njene povike, kazala je, čula su dva čoveka iz komšiluka, popela se do stana i razvalila vrata, a stigla je i ekipa Hitne pomoći koja je zbrinula bebu i nju.

„Vrlo brzo su stigli i vatrogasci i policajci i uspeli su da ugase požar. Međutim, vatra nam je progutala polovinu, od stana od pedesetak kvadrata. Potpuno su nam izgorele kuhinja i dnevna soba, a ostale sobe su skroz crne i prekrivne debelim slojem čađi. Dečije stvari i naše stvari nisu izgorele, ali smo ostali bez kreveta, frižidera, električnog šporeta, televizora… Od posuđa nemamo više ništa. Svo posuđe koje smo imali popucalo je od vatre“, opisuje Tomislava nesreću koja ih je zadesila.

Vatra je izbila, dodala je, zbog električnih instalacija.

Foto: privatna arhiva

Prema njenim rečima, ovu noć proveli su u stanu kod komšija, ali šta će raditi narednih dana, gde će se smestiti, ne znaju.

„Išli smo juče da potražimo pomoć Centra za socijalni rad, tražili smo da nam obezbede negde privremeni smeštaj.Tamo su nam rekli da moramo sami da se snalazimo, da oni nikako ne mogu da nam pomognu. Rekli su nam da mogu jedino da nam odobre isplatu jedne mesečne kirije, ali da ne znaju kada bi taj novac mogli da nam isplate“, kazala je Tomislava.

Foto: privatna arhiva

Ona je kazala da su posle prvobitnog šoka koji su doživeli zbog požara i opasnosti u kojoj se našla sa bebom, sa suprugom sada zabrinuti kako će živeti dalje, bez stana, sa tek rođenom bebom, četvorogodišnjim Milijom, predškolcem Viktorom i školarcima Miljanom (15), Markom (12), Anđelom (11) i Ilijom (9)

„Mi sami ne možemo da renoviramo stan i kupimo drugi nameštaj. Živeli smo i do sada veoma teško, jer se izdržavamo od nesigurnih primanja supruga koji radi kao prodavac na buvljoj pijaci, od dečijeg dodatka za četvoro dece od 14.700 dinara i socijalne pomoći od 26.000 dinara. Već danas počećemo da čistimo dve sobe koje nisu izgorele, ali u stanu sada nema struje, nećeo moći da se vratimo ni kada ih budemo očistili, dok se u stanu kompletno ne srede instalacije“, objasnila je mama sedmoro mališana.

Foto: privatna arhiva

Ona je apelovala na sve ljude dobre volje da im pomognu u ovim veoma teškim trenucima kako bi ponovo imali krov nad glavom.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas