Početna » Pronađen mozaik u Gotovuši iz 6. veka

Pronađen mozaik u Gotovuši iz 6. veka

0
U Gotovuši podno Šar planine, na Kosovu i Metohiji, u porti srednjovekovne crkve Uspenja Presvete Bogorodice, prilikom kopanja rake, slučajno je pronađen mozaik sa geometrijskim motivima, koji pripada ranovizantijskom periodu iz 6. veka nove ere.

Po rečima arheologa iz republičkog zavoda za zaštitu kulture Srbije, koji su izvršili istraživanja, čitav prostor sadašnje crkve Uspenja Presvete Bogorodice leži na ostacima ranovizantijske crkve, kojoj je pripadao i Gotovuški mozaik, ali da su dalja iskopavanja nemoguća, jer se ostaci mozaika nalaze ispod groblja.

U Gotovuši postoji veliki broj arheoloških lokaliteta, kao što je utvrdjenje Zidovnica ili Gradište koje potiče iz 6. veka nove ere, gde postoje tragovi da je naselje imalo vodovod i kanalizaciju, kao i veliki broj ostataka crkvi i bazilika starih više hiljada godina, ali neke od njih još nisu dovoljno ispitane i istražene.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas