Početna » Prvi jesenji uspon na Divnu Goricu

Prvi jesenji uspon na Divnu Goricu

0
Planinarsko društvo “Preslap”, uz podršku lokalne samouprave Bele Palanke i sela Mokra, organizuje, u nedelju, 5.novembra 2023.godine, prvi jesenji uspon od sela Mokra, do vrha Divna Gorica (1389 m), na Suvoj planini. Očekuje se od strane lokalne samouprave Bele Palanke, i od Planinarskog društva “Preslap”, da ova akcija bude početak jedne važne i lepe tradicije, i promovisanja prirodnih lepota Suve planine sa belopalančke strane ove planine.

“Glavni greben Suve planine, prostire se u obliku potkovice, te tako postoje “niška potkovica” i “belopalanačka potkovica” Suve planine, koje se susreću na prevoju Pasarelo. Vrh Divna Gorica je najistaknutiji vrh na “belopalanačkoj potkovici”, i nalazi se prekoputa vrha Trem, najvišeg na Suvoj planini”, objašnjavaju niški planinari.

Zbog svog položaja na samom kraju ogrmonog masiva Suve planine, iznad doline Nišave, predstavlja upečatljivo mesto koje se lako uočava sa svih ostalih vrhova Suve planine, a i sa drugih planina na jugoistoku Srbije. Podnožje Divne Gorice je pod gustom listopadnom šumom, a područje bliže vrhu je ogoljeno. U blizini Divne Gorice ima i stenovitih formacija, a prevoj Preslap razdvaja vrh Divnu Goricu od vrha Rženac. Između dva potkovičasta grebena – niškog i belopalanačkog, nalazi se udolina.

“Divna Gorica je izvanredan vidikovac prema celom grebenu Suve planine, a Bela Palanka se panoramski, sa Divne Gorice vidi “kao na dlanu””, kažu.

Foto: PD “Preslap”

U PD Preslap objašnjavaju da je trasa predstojeće akcije, u oba pravca, duga je oko 13 kilometara. Trasu i koncept akcije je osmislio Milorad Ignjatović, koji je svoj radni vek proveo u Sloveniji, te je svoje bogato planinarsko iskustvo u državi u kojoj je planinarenje nacionalni sport, preneo i na područje sela Mokra i ka Divnoj Gorici.

“Počinje na izlazu iz sela Mokra, na raskrsnici puta koji u produžetku odlazi za Divljanu, sa popularnim makadamskim “nemačkim putem”. Posle dvadesetak minuta uspona “nemačkim putem”, trasa akcije skreće u šumu, na prečicu, na novu stazu koju je Planinarsko društvo “Preslap” trasiralo, očistilo i obeležilo kroz nekoliko radnih akcija tokom proleća i leta 2023.godine. Šumska deonica će planinare izvesti do mesta zvanog Lokva, odakle se trasa penje ka prevoju Preslap, na oko 1150 metara nadmorske visine. Konačno, završni uspon sa ovog prevoja, do vrha Divna Gorica, trajaće oko 45 minuta, i ovo će biti i najatraktivnija deonica, po samom grebenu Suve planine, sa najatraktivnijim vidicima”, ističu.

Istom trasom, učesnici akcije će se vratiti u selo Mokra. Po silasku u Mokru, na izletištu “Vrelo”, biće priređeno i posluženje besplatnog ručka, te je potrebno da učesnici sa sobom ponesu pribor za jelo i porcije.

Svi zainteresovani građani Niša, za učešće na ovoj akciji mogu se prijativi vodičima Planinarskog društva “Preslap”, a to su Miroslav Dokman, kontakt telefon: 062205977, i Milorad Ignjatović, kontakt telefon: 0646739790. Troškovi prevoza staju 1000 dinara. Vodiči su takođe na raspolaganjju da odgovore i na sva dodatna pitanja o trasi i o samoj akciji.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas