Početna » Sindikat “Sloga” podneo krivičnu prijavu protiv direktorke Zavoda za urgentnu medicinu Niš

Sindikat “Sloga” podneo krivičnu prijavu protiv direktorke Zavoda za urgentnu medicinu Niš

0
Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite podneo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu protiv Snežane Radivojević, vršioca dužnosti direktora Zavoda za urgentnu medicinu Niš, i Dragana Stamenkovića, odgovornog vozača transporta u istom Zavodu. Prijavom se terete za kršenje zakonskih propisa, prvenstveno člana 152. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije koji se odnosi na sprečavanje političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja, navodi ovaj sindikat u saopštenju.

Kako ističu Radivojević je ometala i sprečavala rad sindikata „Sloga“ u Zavodu za urgentnu medicinu Niš, izostavljajući izdavanje rešenja o utvrđivanju reprezentativnosti Sindikata, dok je vozač Stamenković vršio pritisak na zaposlene da se isčlane iz Sindikata.

“Zahtev za utvrđivanje reprezentativnosti Sindikata „Sloga“ Zavod za urgentnu medicinu Niš podnet je 18.09.2023. godine, a na sastanku održanom 06.10.2023. godine zaključeno je da Sindikat ispunjava uslove reprezentativnosti. Međutim, vršilac dužnosti direktora Zavoda za urgentnu medicinu Niš, Snežana Radivojević, obavestila je predsednika sindikata da iz ličnih razloga neće potpisati rešenje”, objašnjavaju.

Njeno postupanje da iz “ličnih razloga” neće potpisati rešenje, nije samo pitanje pravde za članove Sindikata „Sloga“, već i odbrana osnovnih prava svih zaposlenih u Srbiji na slobodu udruživanja i sindikalnog delovanja. Takvo ponašanje ugrožava ne samo prava radnika već i pravnu državu i osnovne principe demokratskog društva, ističu u ovom Sindikatu.

Predrag Đurić, predsednik Sindikata, izražava nadu da će podnošenje krivične prijave poslužiti kao ozbiljan signal za poštovanje sindikalnih prava te da će se odgovorni suočiti sa zakonskim posledicama zbog njihovog kršenja.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas