Početna » Ruski arhitekta koji se zaljubio u Niš, dobio mural (VIDEO)

Ruski arhitekta koji se zaljubio u Niš, dobio mural (VIDEO)

Njegov portret se susreće sa još jednim srpskim genijem Nikolom Teslom

0

Mural se nalazi na početku Medvedeve ulice, koja se ukršta sa Teslinim Bulevarom, kao u stvarnom životu. Simbolizuje susret dva velika uma koji su doprineli razvoju Niša i Srbije.

“Mural smo napravili u čast 100 godina od dolaska Medvedeva u Niš. Na njemu se njegov portret susreće sa portretom još jednog srpskog genija, Nikole Tesle”, kazao je Anton Čupilko.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Aleksandar Medvedev je jedan od najznačajnijih ruskih arhitekata u Nišu. Rođen je 1900. godine u Melitopolju u Rusiji. Školovao se u Beogradu, gde je upoznao svoju buduću suprugu Kseniju Belavenec, takođe studentkinju arhitekture i emigrantkinju iz vrlo poznate porodice ruskih pomoraca i naučnika. Nakon diplomiranja, par odlazi najpre u Banjaluku, gde učestvuju u izgradnji zgrade Banskog dvora, kao i svojih prvih samostalnih projekata – stambenih zgrada i kuća. Godine 1935. Medvedevi napuštaju Banjaluku i dolaze u Niš, gde je već živela Aleksandrova sestra Nadežda Semenčenko, profesor klavira. U Nišu otvaraju projektantski biro koji je okupljao još predstavnika ruske emigracije.

Aleksandar Medvedev je projektovao veći broj stambenih objekata po Nišu koji još uvek postoje. Ipak, ono po čemu je Medvedev ostao zapamćen u Nišu jesu javni objekti. Najgrandioznije delo ovog arhitekte je Šegrtski dom iz 1938-1939. godine, odnosno današnja zgrada Skupštine Opštine Niš. Pored toga, u njegova dela se ubrajaju i objekti Berze rada širom zemlje (Niš, Kruševac, Skoplje, Bajina Bašta, Beograd), nadogradnja zvonika na Sabornoj crkvi u Nišu, i mnogobrojni javni objekti u Kraljevu, Aleksincu, Prokuplju, Ćupriji i dr.

Vrlo aktivno je stvarao od sredine 30-tih do sredine 60-tih, početkom 70-tih. Sačuvana je većina objekata. Mnogi od tih objekata su u centru grada, to su vrlo značajne palate i upravne zgrade.

Medju objektima koje je projektovao su sadašnja zgrada Skupštine grada Niša, „Igina“ palata u glavnoj ulici, „Dragišina“ vila u Niškoj Banji, palata u centru Niša gde se ranije nalazila poslastičara „Turist“.

Prema rečima njegovog sina, takođe arhitekte,  sazidao je najlepšu grobnicu u Nišu i ona se nalazi u porti crkve u Panteleju, dobitnik je prve nagrade na konkursu za banovinski hotel u Niškoj Banji i na osnovu njegovih ideja izgradjen je hotel „Ozren“.

„Prvi značajan objekat koji je završio posle rata je Tehnička škola. U to vreme ta srednja škola bila je najmodernija ustanova te vrste u Jugoslaviji, sa neverovatnim inovacijama. Nakon toga projektovao je puno stambeno-poslovnih zgrada u Nišu“, rekao je Medvedev.

Aleksandar je važio za velikog poznavaoca istorije umetnosti, posedovao je zavidnu kolekciju umetničkih dela i bogatu višejezičnu biblioteku. Preminuo je 1984. godine.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas