Početna » U Nišu počinje popis vlasničkih pasa

U Nišu počinje popis vlasničkih pasa

0
Od danas Udruženje “Pit” u saradnji sa Gradom Nišom i JKP “Mediana” počinje popis vlasničkih pasa. Popis kreće od najveće niške opštine Medijana. Kako su najavili, cilj akcije je da se smanji broj napuštenih životinja na ulici.

Svaki pas mora biti obeležen. To je prva, ako ne i najznačajnija stepenica u rešavanju problema napuštenih pasa. Čip sadrži sve potrebne podatke o vlasniku psa, pa je time i njegovo izbacivanje na ulicu otežano

,,U pitanju je anketa koju će sprovoditi volonteri Udruženja PIT tako što će uz pristanak vlasnika/držaoca razgovarati sa njima u vezi njihovih kućnih ljubimaca, da li ih imaju psa, da li su oni evidentirani i sl. Takodje svim vlasnicima pasa koji žele a nisu u mogućnosti biće zakazana besplatna sterilizacija pasa. Volonteri će deliti i letke sa informacijama o odgovornom vlasništvu. Napominjem da nije u pitanju nikakvo oporezivanje niti sankcionisanje vlasnika“, kazali su u Udruženju PIT.

Na ovaj način će se makar jednim delom rešiti problem napuštenih pasa jer nijedan pas nije doborovoljno postao lutalica. Ističu da samo od jednog napuštenog para, mužjaka i ženke i njihovih potomaka za pet godina nastane 12.000 štenadi. Zbog toga je potrebna sistematska sterlizacija kako napuštenih tako i vlasničkih pasa, poručuju iz Udruženja “Pit”.

“To znači da obeležnog psa vlasnik neće moći da napusti. Kada radnici Mediane uhvate takvog psa mogu da očitaju njegov čip i nađu vlasnika u bazi podataka niške Vetrerinarske stanice. Ukoliko vlasnik ne želi da preuzme psa, po zakonu slučaj preuzima komunalna i veterinarska inspekcija a vlasnik postaje krivično odgovoran i snosi određene sankcije”, ističu.

Za organizovanje popisa i registracije pasa, kao i za njihovu sterilizaciju neophodno je još mnogo rada i novca. Međutim, ukoliko se u obzir uzme činjenica da se na godišnjem nivou iz gradske kase isplate višemilionski iznosi na konto ujeda pasa lutalica i štete koje psi načine u selima, deo rešenja je i preusmeravanje ovih sredstava na tretman uzroka, a ne posledica.

Termine za besplatnu sterilizaciju možete da zakažete u JKP “Mediana” na broj 018/4523212 svakog radnog dana od 8.00-15.00 sati.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas