Početna » U Nišu se sprovodi obuka vodiča pasa i dresura za pronalaženje mina

U Nišu se sprovodi obuka vodiča pasa i dresura za pronalaženje mina

Obuka vodiča se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela, a težište je na izoštravanju i usmeravanju urođenih osobina pasa i njihovog najbolje razvijenog čula – čula mirisa.

0

U Centru za obuku pasa u kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu, trenutno se održava šestomesečni kurs za osposobljavanje vodiča pasa i dresuru pasa za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava (MES). Kako je navedeno na sajtu Vojske Srbije, ovaj kurs, jedan je od najsloženijih i najzahtevnijih programa obuke u Centru i predstavlja ključni korak u jačanju sposobnosti Vojske Srbije za zaštitu i bezbednost.

Na obuci učestvuju profesionalna vojna lica iz više jedinica Vojske Srbije, koja se pripremaju za dužnost vodiča službenih pasa specijalizovanih za pronalaženje MES. Psi koji prolaze kroz ovaj program obuke su novouvedene radne linije rasa nemački i belgijski ovčar. Prema njihovim rečima, po završetku kursa, oni će zajedno sa svojim vodičima biti raspoređeni u različite jedinice Vojske Srbije.

“Obuka vodiča sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela, sa akcentom na izoštravanju i usmeravanju urođenih osobina pasa, posebno njihovog najrazvijenijeg čula – čula mirisa. Pored osnovnih tehnika, program obuhvata i socijalizaciju pasa i njihovo navikavanje na različite uslove rada. Zbog toga se deo obuke odvija i van kruga kasarne, u okruženjima sa većom koncentracijom ljudi, motornih vozila i drugih spoljnih uticaja”, objašnjeno je na sajtu Vojske Srbije.

Ovo je jedan od najsloženijih i najzahtevnijih oblika obuke koji se realizuje u Centru, a uspešnim osposobljavanjem vodiča i službenih pasa unapređuju se sposobnosti Vojske Srbije za zaštitu i obezbeđenje štićenih lica, kao i objekata i pokretnih sredstava kojima raspolaže Vojska Srbije.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas