Početna » Uskoro stavljanje u probni rad gasne interkonekcije Srbija–Bugarska

Uskoro stavljanje u probni rad gasne interkonekcije Srbija–Bugarska

0
Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, obilazeći završne radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, da je taj projekat posebno važan za gasifikaciju opština Pirotskog okruga i povećanje kapaciteta gasne mreže u Nišu.

 

Đedović Handanović je naglasila da su radovi na gasnoj merno-regulacionoj stanici kod Pirota u potpunosti završeni i da se očekuje da uskoro i kompletan gasovod bude stavljen u probni rad.

 

Ministarka je istakla da je taj gaosovod, pored dodatne sigurnosti snabdevanja koju donosi azerbejdžanski gas, važan pre svega za snabdevanje industrije i toplana.

 

Prema njenim rečima, u planu je gasifikacija kompanije „Tigar tajers”, koja je veliki potrošač, kao i prebacivanje toplane u Pirotu na gas, što je važno zbog ekonomičnijeg korišćenja ovog energenta i smanjenja emisije štetnih gasova.

 

Ona je predočila da je mogućnost priključenja na gasnu mrežu bitna i za dovođenje novih investitora, pored toga što se postojećim stvaraju bolji uslovi za poslovanje.

 

Đedović Handanović je rekla da će gasne merno-regulacione stanice, koje su deo gasne interkonekcije, omogućiti razvoj sekundarne gasne mreže u Pirotu, Beloj Palanci i Dimitrovgradu i, u perspektivi, prebacivanje na gas većeg broj potrošača od naredne godine.

 

Kada je reč o uticaju na životnu sredinu, gas je daleko prihvatljiviji od mazuta ili nekih drugih energenata. Takođe, individualna ložišta su veliki zagađivači i želimo da omogućimo što većem broju građana da se prebace na gas, istakla je ona.

 

Ministarka je prošle nedelje u Bakuu potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana, a istom prilikom je potpisan i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, kojim su osigurane isporuke gasa iz ove zemlje do 400 miliona kubnih metara godišnje do 2026. godine, sa mogućnošću za povećanje na milijardu metara kubnih gasa od 2027. godine.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas