Početna » Već sledeće sednice odbornici Skupštine grada Niša glasaju elektronskim putem

Već sledeće sednice odbornici Skupštine grada Niša glasaju elektronskim putem

0
Softver E-parlament, koji je grad Niš dobio od Švajcarske, konačno će u punoj formi biti u funkciji, u Skupštini grada Niša. Tehnički deo je završen, sada sledi edukacija odbornika tako da će uskoro biti uvedeno glasanje elektronskim putem, kao što se to čini u republičkom parlamentu. Tim povodom niški parlament je posetio ambasador Švajcarske Urs Šmid.

Predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić najavio je da će sledeća sednica biti obogaćena sistemom eparlamenta. Na velikim ekranima u samoj skupštinskoj sali biće ispisano o kojoj tački se diskutuje, ko je od odbornika prisutan. Odbornici će glasati uz pomoć tableta koji se nalaze ispred njih, a prijavljuje se uz pomoć šifre. To isto će videti i građani posredstvom TV prenosa.

„U 2021. godini smo radili sa međukoracima kako bismo unapredili i sam softver, i dobili smo novi, pored onog iz 2019. godine. U tim međukoracima smo došli do kraja i do implementacije ovog projekta, gde uz pomoć UNDP-a i podršku Švajcarske na opšte zadovoljstvo smo krenuli sa radom. U mnogome se postiže efikasnost u radu i transparentnost, samim tim i naši odbornici će imati mogućnost da svojim radom pokažu ljudima koji su njima dali svoj glas, na koji način oni rade i glasaju, na koji način daju svoje amandmane i predloge, i to će se sve videti i tokom prenosa kao u republičkoj Skupštini na velikim monitorima koji su implementirani u ovoj sali“, rekao je predsednik niške skupštine Boban Džunić.

Ovo je druga poseta ambasadora Ursa Šmida Nišu. On je  posetu iskoristio i da pruži podršku Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“, a sutra će posetiti i konferenciju posvećenu malim i srednjim preduzećima MSP100 EXPO u Naučno-tehnološkom parku.

Urs Šmid

„Cilj naše podrške je da se poveća efikasnost lokalne skupštine, kao i transparentnost i javnost u radu, što će da ojača sam parlament, ali će isto tako bolje da uključi građane u rad parlamenta“, izjavio je Urs Šmid, nakon sastanaka u Skupštini Grada Niša.

Vlada Švajacarske uz pomoć Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) podržava razvoj parlamenata u Srbiji skoro osam godina.

E-parlament platforma razvijena je kroz projekat  „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”, koji sprovodi UNDP i podržava Vlada Švajcarske. Projekat je posvećen političkom dijalogu i unapređenju transparentnosti i rodne ravnopravnosti.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas