Početna » Veštine roditeljstva za mentalno zdravlje dece i mladih ”Negovanje samopoštovanja i samopouzdanja”

Veštine roditeljstva za mentalno zdravlje dece i mladih ”Negovanje samopoštovanja i samopouzdanja”

0
U okviru ciklusa ”Veštine roditeljstva za mentalno zdravlje dece i mladih” u četvrtak 30. novembra sa početkom u 17.30 časova biće održana radionica na temu ”Negovanje samopoštovanja i samopouzdanja”.

Samopoštovanje je pozitivno osećanje sopstvene vrednosti i pravo svakog čoveka bez obzira na godine starosti, kžu u EU info kutku.

Razvoj samopoštovanja i samopouzdanja započinje sa ranim godinama i baziran je na roditeljskom uticaju i interakcijama sa detetom. Prirodno se svako dete rađa samopouzdano ali odrastanjem i trpljenjem uticaja bliže i šire okoline kao i promenama iznutra tokom puberteta, taj prvobitno dobijeni kapacitet gubimo i ponovo izgrađujemo. Porodica, roditelji, školska sredina i sredina vršnjaka mogu biti podržavajući za taj proces a isto toliko mogu biti i ometajući faktor koji mladu osobu mogu učiniti nesamopouzdanom.

 

Roditeljstvo je zahtevan zadatak koji uz sve dobre namere često sa sobom nosi i neadekvatne reakcije. Ipak stalnim učenjem i unapređivanjem nas samih kao roditelja, ulaganjem u sopstvene kapacitete, samovrednovanjem, razumevanjem i prihvatanjem svojih i tuđih grešaka, pomažemo deci i mladima da i sami biraju takve pristupe koji će od njih načiniti osobe koje poštuju i vrednuju sebe, čime stiču kapacitet da poštuju i vrednuju i ljude iz svog okruženja.

Tokom radionice polaznicima će biti predstavljene postavke važne za razvoj samopouzdanja i samopoštovanja, prepoznate pretnje i rizici za željeni razvoj samopoštovanja i samopouzdanja kod dece i mladih. Istovremeno polaznici će imati prilike da kroz praktični rad, vežbanje životnih situacija prepoznaju svoje kapacitete, unaprede ih i steknu nova znanja važna za razvoj dece i mladih.

Radionicu će voditi Ivana Vračkić, kognitivno-bihejvioralni psihoterapeut i Čedomir Šagrić, specijalista socijalne medicine i supspecijalista zdravstvenog vaspitanja.

Predviđeno trajanje radionice je 90 minuta.

Učešće je besplatno za sve učesnike i učesnice uz prethodnu registraciju. Broj mesta je ograničen.

Link za prijavu: Veštine roditeljstva za mentalno zdravlje dece i mladih: radionica ”Negovanje samopoštovanja i samopouzdanja” | euinfo.civicatalyst.org

Veštinama roditeljstva za mentalno zdravlje dece i mladih EU info kutak Niš baviće se i u narednom periodu pokrećući i druge važne teme u cilju jačanja kompetencija roditelja za aktivnu i efektivnu podršku deci i mladima tokom procesa telesnog i psiho-emotivnog razvoja.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas