Početna » Vučić: Gasovod do Bugarske će diverzifikovati izvore snabdevanja gasom

Vučić: Gasovod do Bugarske će diverzifikovati izvore snabdevanja gasom

0
Gasni interkonektor Srbija–Bugarska od danas će biti u funkciji. Kao alternativni pravac snabdevanja našoj zemlji osigurava energetsku bezbednost. Ceremoniji puštanja u rad gasovoda, vrednog 94 milona evra, u mestu Trupale kod Niša, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

Vučić je rekao da će puštanjem interkonektora Srbija obezbediti diverzifikaciju i alternativu u snabdevanju gasom i da će u budućnosti biti sigurnija zemlja po pitanju energetske bezbednosti.

– Ja ću danas, zbog poštovanja pravila pred izbore, zamoliti ministarku Đedović Handanović da vam se obrati, jer ona nije u stranci niti na listi kandidata za izbore – rekao je Vučić danas u Nišu.

Dubravka Đedović Handanović je rekla da je Srbija uspela da se poveže sa svim stranama/granicama, i da je ovaj projekat važan za naše pozicioniranje i snabdevanje gasom, kao i za dalju gasifikaciju južnog dela Srbije.

“Ovaj gasovod će nam omogućiti i povezivanje na LNG terminal u Grčkoj – rekla je ona i dodala da izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom, koja će danas biti puštena u rad, važna i za građane i privredu. Kako kaže, zahvaljujući gasnoj interkonekciji, i Niš dobiti dodatne količine gasa”, istakla je ona.

Alijev je rekao da je prošle godine bio u zvaničnoj poseti Srbiji, te da je Vučić mesec dana nakon toga bio u Azerbejdžanu, što kako kaže, “govori o brzom razvoju saradnje ove dve zemlje”.

“Uveren sam da će ovaj interkonektor doprineti industrijskom razvoju Srbije, istakao je dodao da je Azerbejdžan i sa Bugarskom vezan strateškim partnerstvom.

Azerbejdžan će do 2027. udvostručiti svoj izvoz gasa u Evropu, rekao je danas Alijev, s fokusom na više od 8 milijardi kubnih metara koji su izvezeni do sada, i sa ciljem da se ove godine postigne cilj od 12 milijardi kubnih metara, što je – navodi se – 50% ukupnog izvoza ove zemlje.

Bugarska je, zahvaljujući ovom interkontektoru, počela da dobija gas iz Azerbejdžana. Iako je ugovor između dve zemlje star godinama unazad, Bugarska nije uspevala da dobije azerbejdžanski gas.

“Danas smo dokazali da samo zajedno možemo da ostvarimo ekonomski uspeh, i još jedna važna stvar: ne samo da obezbeđujemo gas svako za svoje potrebe, već možemo zajedno da delimo gas i prodajemo ga trećim stranama”, kazao je Rumen Radev i takođe se zahvalio Evropskoj uniji na podršci.

Emanuele Žiofre, ambasador EU u Srbiji, rekao je danas u Nišu da ova infrastruktura ima strateški značaj i za Srbiju i za EU, i dodao da “idemo snažno ka dekarbonizaciji”.

Povezujemo Srbiju sa EU, gledamo da eliminišemo ugalj, idemo ka prirodnom gasu, i nastojimo da okončamo punu zavisnost od ruskog gasa“, rekao je Žiofre.

Gasni interkonektor dugačak 170 kilometara

Gasni interkonektor koji povezuje Srbiju i Bugasku počinje u Nišu i završava se nedaleko od Sofije. Dugačak je 170 kilometara od kojih je srpska deonica od Niša do Dimitrovgrada duga 109 kilometara.

Kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Gasovod je dvosmeran što znači da mi možemo da isporučujemo gas susedima u Bugaskoj, kao oni nama.

Ove gasne interkonektore u Srbiji, Bugarskoj i Grčkoj pokrenula je i najvećim delom finasirala Evropska unija. Cilj je dotok gasa iz različitih izvora. A za našu zemlju ova gasna konekcija donosi aternativu u snabdevanju.

Na našoj deonici gasnog interkonektora su tri merno-regulacione stanice koje daje velike mogućnosti.

Gasni interkonektor između Bugarske i Grčke već je u funkciji od prošle godine. Našu zemlju povezaće i sa LNG terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis koji treba da bude završen tokom iduće godine i koji može dopremati tečni gas iz celog sveta.

Takođe, ovi interkonektori preko gasovada TAP I TANAP omogućavaju i isporuke azerbejdžanskog gasa. Prošlog meseca Srbija je sa Azerbejdžanom već ugovorila do 400 miliona kubika gasa za sledeću godinu.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas