Početna » Vučić sa Alijevim na prikazu naoružanja Vojske Srbije: Predstavljen moćni dron ubica

Vučić sa Alijevim na prikazu naoružanja Vojske Srbije: Predstavljen moćni dron ubica

0
Na prikazu naoružanja i sposobnosti specijalnih jedinica Vojske Srbije u Nišu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu predstavljena je i srpska bespilotna letelica – dron kamikaza sa bojevom glavom za jednokratnu upotrebu “Osica”, koja će biti spremna za upotrebu u Vojsci Srbije 2024. godine.

“Dronovi koje zovemo Osice imaju domet od 25 kilometara za izviđanje, a ova ima domet od 20 km. Ima sopstvenu kameru i ovde možemo videti jedan od napada”, rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović predstavljajući naoružanje koje razvija Vojska Srbije.

Miloradović je rekao da taj dron ima moćnu bojevu glavu koja se koristi protiv tankova i na pitanje predsednika Vučića, kada će biti spreman za upotrebi, rekao da će sve biti spremno 2024. godine.

“Sve prikazane mašine i dronove prevozimo u našim oklopnim vozilima. Takođe ih možete spakovati u ranac i njih može poneti pešadija na mesta gde vozilo ne može otići”, rekao je Miloravodić.

Reč je o bespilotnoj letelici, tzv. dronu ubici koju razvija Vojnotehnički institut, a kojim se upravlja putem bežične radio-veze. “Osica” se može porediti sa letelicama koje se koriste u ratu u Ukrajini.

Tokom obilaska su predstavljena i sva oružja za kopnene snage, na nivou brigade ili kombinovane grupe.

“Ovo je Pegazus sistem – (domaći) dron dometa 200 km, ima veoma moćan sistem optike kroz koji može da vidi mete, da unosi, daje podatke u sistem upravljanja borbom i da napada mete na zemlji kroz dva tipa municije”, naveo je Miloradović.

On je tokom prikaza naoružanja na vojnom aerodromu “Narednik- pilot Mihajlo Petrović” u Nišu predstavio i vozila opremeljena granatama i koja imaju automatski nišan.

“U istom delu imamo set od tri katapulta, tri drona koje zovemo osice. I oni imaju domet od 25 kilometara za izviđanje, a ova druga ima domet od 20 kilometara. Ima sopstvenu kameru i moćnu bojevu glavu protiv tenkova. Biće u upotrebi 2024. godine”, rekao je Miloradović.

Miloradović je pokazao i mitraljez, te ukazao i na antitenkovske projektile koji se mogu lansirati sa razdaljine od jednog kilometra.

“Može se popeti čak i uz pokretne stepenice u metrou. I možete dobiti sve moguće informacije o potencijalnim napadima, a takođe ćete znati šta je mašina otkrila. I sve one međusobno razmenjuju podatke. Ovo je nešto što razvijamo. Potpuno robotizovano vozilo. Može raditi i mnogo toga. Može da razruši granate. Može da ide po veoma nepristupačnom terenu”, naveo je Miloradović.

Predstavljeni su protivdronski PVO sistemi, bespilotne i upravljane vazduhoplovne i zemaljske borbene platforme, a svoju sposobnost predstavile su 63. padobranska brigada i druge specijalne jedinice.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas