Početna » Za mladog Filipa svrljiške gajde nisu zaboravljen instrument (VIDEO)

Za mladog Filipa svrljiške gajde nisu zaboravljen instrument (VIDEO)

0
Gajde, frula, cevara, duduk, granjka, koja ima zvuk kao gajde ali može da bude i do dva metra dugačka, pastirski instrumenti koje je „vratio u život“ Filip Savić iz Svrljiga. On je na svom instrumentu, specifičnim svrljiškim troglasnim gajdama zasvirao i na Vidrištu, na tradicionlnoj manifestaciji Dani gljive.

Kada je imao 16 godina odlučio da se posveti očuvanju duha i tradicije Svrljiga i počeo da uči da svira na ovom instrumentu. Sada svira više od 10 instrumenata, uglavnom zapostavljenih, čiji nas zvuk vodi u doba naših predaka.

„Tako me od malena tera, volim te stare instrumente. Imao sam želju i volju da naučnim da sviram svrljiške gajde koje su bile na rubu zaborava. U Svrljigu je svirao gajde jedan deda Neša, tako da mogu da kažem da smo od njega svi učili. Ima nas dosta u Svrljigu, nisam sam, ali mogu da kažem da nam je on svima bio učitelj“, ističe Savić.

Kaže da „ne postoji škola za gajde“. Gledao je druge kako ih sviraju i učio. „Tako se krade zanat“, objašnjava Savić. Dodaje da je najteže naštimovati gajde, jer se lako raštimuju.

“Sviram sve i kola i pesme.  Ja sam zabeležio oko 50 igara i pesama”, kazao je Glasu juga.

Osnovao je i Izvorno udruženje „Mika Šestak“ koje čuva tradiciju Svrljiga. „Nosi naziv po čuvenom svrljiškom gajdašu iz 20. veka”, objašnjava Savić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas