Početna » „Zajedno možemo“ – Priznanje za uspehe i humanost

„Zajedno možemo“ – Priznanje za uspehe i humanost

0
Aleksandar Dinić je sa 23 godine postao invalid. Međutim, on sebe ne smatra osobom kojoj nešto nedostaje, već kroz sport uspeva da dođe do svojih snova, što kroz osvajanje takmičenja u košarci u kolicima, što kroz uspešan rad u IT industriji.

Gradska opština Pantelej je prepoznala Aleksandra, kao uspešnog sportistu i mladog čoveka, ali i uspešnog motivatora drugih osoba sa invaliditetom da ostvare svoje snove. GO Pantelej je preporučila Aleksandra udruženju „Zajedno možemo“, koje mu je danas kroz svoj humanitarni karavan i dodelilo nagradu za svoje zasluge.

Aleksandar Dinić je član KKK „Nais“ od 2019. godine. Pre toga se bavio stonim tenisom i plivanjem prilagođenim osobama sa invaliditetom. Pre svog invaliditeta se bavio fudbalom, tako da mu lopta nije strana, kako kaže on. Sa „Naisom“ je osvojio prvenstvo Srbije prošle sezone.

„Moj invaliditet nije urođen, nego je stečen. Od svoje 23. godine imam invaliditet. Onda kada sam shvatio da je invaliditet činjenica, krenuo sam da se bavim sportom i samim tim sam pored svih aspekata života uključio i sport koji mi je doprineo da se osećam zdravije, da budem u društvu uključeniji, socijalizacija je na mnogo većem nivou. U sportu sam od 2015. godine kada sam krenuo s plivanjem, posle sam probao stoni tenis, sve je to ta za osobe sa invaliditetom, dok 2019. nisam krenuo s košarkom u kolicima. Pre sam bio fudbaler, lopta mi je poznata“, rekao je 36-godišnji Aleksandar.

Njemu je otkazala jetra, pa je zbog toga dobio i sepsu, a određeno vreme je proveo u komi. Tokom teške dve godine je imao upalu kičmene moždine i mozga, što je ostavilo posledice na kičmenoj moždini. Aleksandar kaže da hoda veoma sporo, ali zato vozi kolica veoma vrzo.

Aleksandar radi u niškoj IT firmi i ističe da je prezadovoljan kolegama i njihovim ophođenjem prema njemu.

Dea Đurđević predsednica udruženja „Zajedno možemo“ ističe da je upravo Aleksandar pravi primer za sve osobe sa invaliditetom i ističe da je važno i da poslodavci shvate da osobe sa invaliditetom mogu podjednako dobro da obavljaju poslove.

„Ne volim kada se za nas kaže da smo osobe sa posebnim potrebama, mi svi imamo iste potrebe, samo ih drugačije ostvarujemo. Mislim da je Aleksandar zapravo pravi primer osobe sa invaliditetom koja može potpuno normalno da funkcioniše, kao svi drugi. Drago mi je što on osnažuje ostale osobe sa invaliditetom da mogu da urade sve što žele i naume“, navela je Dea Đurđević.

Ona ističe da kroz njihov karavan žele da podignu svest o problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju i da je neophodno da se napravi centralni registar za te osobe, kako bi lakše i zajedno doše do pomoći.

„Kroz naš redovni program sufinansiranja sportskih udruženja i klubova, koji imamo svake godine, unazad nekoliko godina uspešno sarađujemo i pokrotvitelji smo košarkaškom klubu „Naisus“ i njihovom projektu „Košarka u kolicima, dopada se klincima“, navela je predsednica Opštine Pantelej, koja je Aleksandra i predložila za ovu nagradu.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović je KKK „Nais“ poželela sreću na narednom takmičenju u Grčkoj i navela da će Grad i u tom njihovom pohodu pomoći, kao što je to bio i slučaj sa obezbeđivanjem prostora za treniranje, a uskoro će obezbediti i prostorije za rad.

Aleksandar Dinić se bavi i humanitarnim radom i aktivan je na svim skupovima koji su humanog i sportskog karaktera. Takođe je promoter zdravog, sportskog i aktivnog života osoba sa invaliditetom u Nišu.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas