Početna » Zaposleni u Dečijem centru najavili protesnu štenju. Gradonačelnica poručuje: odluka je doneta, želimo modernu obrazovnu ustanovu

Zaposleni u Dečijem centru najavili protesnu štenju. Gradonačelnica poručuje: odluka je doneta, želimo modernu obrazovnu ustanovu

0
Zaposleni u Dečijem kulturnom centru u Nišu organizovaće protestnu šetnju u petak 17. novembra na kojoj će zahtevati poništenje odluke Skupštine grada o spajanju DKC sa dečijim odmaralištem Divljana, koje je u velikim gubicima, jer ocenjuju da bi takva odluka mogla dovesti do gašenja njihove ustanove i otpuštanja radnika. Sa druge strane gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski tvdi da su zaposleni uključeni od samog početka u kompletan proces kroz radnu grupu.

Sotirovski je podsetila da je Grad osnivač Dečijeg kulturnog centra i da je u svakom trenutku mogao da ga ugasi kao neprofitabilnu ustanovu.

“Mi smo ipak shvatili da tu ustanovu možemo da nadgradimo, da napravimo modernu obrazovnu ustanovu. Oni nisu ni tada, a ni sada mogli da budu ustanova kulture, jer ne proizvode kulturne sadržaje. To nije pozorište, to je ustanova u kojoj direktno zaposleni rade sa decom. Po Zakoni oni takođe moraju da budu licencirani, a te licence se obnavljaju na svakih pet godina”, rekla je Sotirovski.

Gradonačelnica je ponovila da nijedan zaposleni u Dečijem kulturnom centru neće ostati bez posla.

“Ja to govorim više od šest meseci, ali imate ljude koji to ne žele da shvate. Imate tamo dva kuvara, ja vas pitam šta rade dva kuvara u Dečijem kulturnom centru. Imate prehrambenog tehničara. Mi ćemo svim tim ljudima bez obzira na njihovo obrazovanje, u skladu sa Zakonom naći radno mesto da sutradan rade u ustanovi koja će imati rekreativni centar i koja će se po zakonu o učeničkom standardu zvati Dečiji kulturno-obrazovni i rekreativni centar”, istakla je Sotirovski.

Ustanova će imati dve grane, jedna Dečiji kulturni centar u samom Čairu, a druga u Divljani.

“Mi imamo ustanovu koja sa 40 zaposlenih može da bude moderna koja će da privređuje i koja će našoj deci da pomaže da dobiju vannastavne aktivnosti koje ne mogu možda da dobiju od roditelja. I zato naslovi koje nose vratite deci kulturu su maliciozni, jer kulturu oni deci nisu pružali”, kategorična je gradonačelnica.

Ona je ponovila da se zaposleni u Dečijem centru bave decom kroz razne sekcije, a svako ko radi sa decom mora da bude licenciran. Kazala je i da je protest ispolitizovan, kao i da zaposleni žele da zadrže šifru ustanove kulture da bi primali veću platu. Ponovila je da se Dečiji kulturni centar ne ukida, već samo nadgrađuje i daje se mogućnost roditeljima da ponovo šalju decu u Divljanu, po daleko jeftinijoj  ceni nego što sada plaćaju rekreativne nastave na Kopaoniku, Zlatiboru i drugim mestima.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas