Početna » Zaposleni u Dečijem centru održali štrajk upozorenja. Strahuju da će izgubiti osnovnu delatnost spajanjem sa Divljanom

Zaposleni u Dečijem centru održali štrajk upozorenja. Strahuju da će izgubiti osnovnu delatnost spajanjem sa Divljanom

0
Zaposleni u Dečijem kulturnom centru u Nišu protestovali su danas ispred Gradske kuće, jer se protive spajanju ove ustanove sa Odmaralištem “Divljana”. Zahtev zaposlenih je da se prema njihovim rečima sporna odluka povuče, i da se šifra delatnosti koja im omogućava da se bave svim kulturnim sadržajima ostane.

“Imali smo sastanak na kome smo samo dobili usmene garancije da ćemo imati uvid u dalja dešavanja i da ćemo biti pozivani na sastanke ukoliko se budu dešavale neke promene. Do tada nismo bili uključeni ni u jednu odluku ustanove koja još uvek nije formirana. Mi smo predali zahtev gradonačelnici da nam odluku iz 2018. o formiranju Dečijeg centra primene ukoliko već žele da spajaju te dve ustanove, zapravo da taj posao urade po zakonu, odnosno da svaka ustanova radi svoj posao. Osim u nazivu Dečiji kulturno obrazovni i rekreativni centar u ni jednoj novoj delatnosti nema kulture”, rekla je Marija Cvetković ispred ove ustanove.

Oni su kažu stupili u kontakt i sa Ministarstvom kulture i zatražili mišljenje na koji način mogu da osnu ustanova koja se i time bavi, jer Dečiji kulturni centar radi neometano iste stvari, pa zaposleni ne vide zašto bi centar na jugu Srbije bio oštećen.

“Ne vidimo zašto bi deca Niša bila uskraćena za ustanovu kulture koja je rasadnik svih talenata. Nema nikakvog razloga da mi ne obavljamo našu delatnost, a ukoliko Divljana bude spojena trebalo bi da se ispoštuje naša šifra delatnosti, a da se ostale samo dodaju”, kazala je Cvetković.

Podsetimo, Dečiji kulturni centar već je bio u zajednici sa Divljanom i posle decenije takvog funkcionisanja su se odvojili. Radnicima nije jasno zašto je sada donesena ovakva odluka i šta će biti sa 35-oro zaposlenih. Zato zahtevaju da se Odluka poništi i da Dečiji kulturni centar i dalje bude bez Divljane koja, tvrde zaposleni, posluje u gubitku i ima potpuno različitu šifru delatnosti. Sa borbom kažu neće stati.

“Tražimo pismene garancije iz Grada, da se opredeli budžet za sve radnike, što sada nije slučaj, jer pojedini radnici iz Divljane naplaćuju plate preko izvršitelja”, zaključila je ona i dodala na kraju da su ove dve ustanove već funkcionisale zajedno što se pokazalo kao ne tako dobro rešenje.

Gradonačelnica Niša je ranije poručuila da su dobrodošli u Gradsku kuću, kao i da ne treba da brinu za svoja radna mesta, jer otpuštanja neće biti.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas