Početna » Završeni 54. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije. Gran-pri predstavi “Pradevojčica”, pozorišta iz Zrenjanina. Tri nagrade Pozorištu lutaka Niš

Završeni 54. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije. Gran-pri predstavi “Pradevojčica”, pozorišta iz Zrenjanina. Tri nagrade Pozorištu lutaka Niš

U Nišu su se posednja prethodna četiri dana, od 4. do 7. decembra, pedset četvrti put sastale sve naše profesionalne lutkarske scene i pozorišta i prikazale kreativne scenske postavke književnih klasika i savremenika.

0
Dodelom nagrada i predstavom „Pop Ćira i pop Spirau okviru revijalnog programa sinoć su u Nišu završeni 54. susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

Gran-pri pripao je predstavi „Pradevojčica“ Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Zrenjanin, a Pozorištu lutaka Niš za predstavu „Nedostajanje“ u režiji Nikole Zavišića dodeljene su tri nagrade.

Autorskom i glumačkom timu predstave pripala je specijalna nagrada za duhovite, poetične i prijemčive songove i njihovo nadahnuto izvođenje. Jedna od pet ravnopravnih glumačkih nagrada dodeljena je Jovanu Živkoviću.

“Svojom duhovitom i zovijalnom igrom Jovan gradi svoje životinjske likove s puno osećaja za meru i šarmom”, obrazloženje je žirija.

Nagrada “Milena Sadžak” za najboljeg mladog glumca, dodeljena je Teodori Stojković za uloge u predstavi “Nedostajanje”.

“Glumica osvaja gledaoce svojom ljupkošću, autentičnošću i čistom mladalačkom razigranom energijom”, saopštio je žiri festivala.

Foto: Pozorište lutaka Niš

Festival se održavao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Niša, u saradnji sa UNIMA centrom Srbije i Narodnim pozorištem Niš.

Odigrano je osam predstava u okviru takmičarskog programa: „Ksenija i lovac“ Pozorišta mladih Novi Sad, „Per Gint u kraljevstvu trolova“ Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda, „Malčić Palčić“ Pozorišta lutaka „Pinokio“ iz Beograda, „Nedostajanje“ Pozorišta lutaka Niš, „Grad svetlosti“ Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, „Lidércek a szekrényben – Strašila iz ormana“ i „Zlatna ribica“ Dečjeg pozorišta iz Subotice i „Pradevojčica“ Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Održano je osam okruglih stolova koje je vodila moderatorka Branislava Ilić, izložba „Simfonija svitaca“, radionica „Lutkasrki kolaži“ i promocija publikacije Pozorišta lutaka Niš „Godišnjak 2018 – 2023“. Susreti su okupili oko sto pedest učesnika i gostiju iz zemlje i regiona, a program festivala pratilo je više od hiljadu i po dece i odraslih.

Stručni žiri zasedao je u sastavu Magadalena Lupi Alvir, predsednica, Blagovesta Vasileva, članica i Ivana Nedović, članica. Odluka stručnog žirija je u prilogu.

Dečiji žiri činili su polaznici Studija glume „Teatar“, Mila Ilić, Ognjen Jovanović i Maša Tatić. Odluka dečijeg žirija je u prilogu.

 

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas