Početna » Romska zastava se prvi put zavijorila ispred Gradske kuće u Nišu

Romska zastava se prvi put zavijorila ispred Gradske kuće u Nišu

0

U susret Svetskom danu Roma, danas je ispred Gradske kuće u Nišu prvi put podignuta romska zastava na jarbolu. Ova svečanost predstavlja važan korak u afirmaciji romske zajednice u gradu i simbolizuje napore ka poboljšanju uslova života Roma u Nišu.

Svetislav Jovanović, direktor Romskog kulturnog centra u Nišu, izrazio je zadovoljstvo povodom ovog može se reži istorijskog događaja.

Svetislav Jovanović, direktor Romskog kulturnog centra u Nišu

“Obeležavanje Svetskog dana Roma u Nišu ima poseban značaj, jer naglašava posvećenost lokalnih vlasti i zajednice u radu na unapređenju položaja Roma u svim sferama društvenog života. Podizanje romske zastave i osvetljenje mosta u bojama romske zastave simboliše našu borbu za jednakost, poštovanje i dostojanstvo za sve građane Niša.”

Govoreći o napretku u poboljšanju statusa Roma u Nišu, Jovanović ističe:

“Romski kulturni centar kontinuirano radi na promociji romske kulture, ali i na pružanju podrške u oblastima obrazovanja, prekvalifikacije i opšte pomoći romskoj zajednici. Zahvaljujući naporima grada Niša, srednjoškolci i studenti svake godine imaju mogućnost apliciranja za stipendije, što ih dodatno motiviše da nastave svoje obrazovanje.”

Kada je reč o zapošljavanju, Jovanović kaže da Romi u Nišu imaju podršku grada.

“Grad Niš u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje pruža podršku romima u pokretanju sopstvenih biznisa, kao i poslodavcima koji zapošljavaju Rome. Takođe, organizujemo obuke i programe prekvalifikacije za one koji žele da steknu nova znanja i veštine kako bi bili konkurentniji na tržištu rada.”

Jovanović je takođe uputio apel romskoj zajednici da se sa više pažnje posvete obrazovanju i da se aktivno uključe u programe podrške koje pružaju lokalne institucije.

“Takođe, institucijama poručujem da budu otvorene za potrebe i probleme romske zajednice. Danas, Srbija i grad Niš pružaju mogućnosti za sve građane, bez obzira na etničku pripadnost. Svim sunarodnicima srećan Svetski dan Roma!”

Ovim gestom, Niš pokazuje svoju posvećenost izgradnji inkluzivnog društva i promociji multikulturalnosti, ističući važnost jednakih prava i mogućnosti za sve građane.

Bahtalo Romano Djes!

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas