Početna » Đedović Handanović: Nikad veća ulaganja u toplanu u Nišu, za veću sigurnost snabdevanja i i čistiji vazduh

Đedović Handanović: Nikad veća ulaganja u toplanu u Nišu, za veću sigurnost snabdevanja i i čistiji vazduh

0

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je Gradsku toplanu u Nišu, gde su u toku investicije vredne 4,2 miliona evra i u pripremi je novi projekat koji će omogućiti korišćenje obnovljivih izvora energije za grejanje oko 30.000 domaćinstava u Nišu.

„U toku je rehabilitacija kotlarnice „Krivi vir” i 6,6 km toplovodne mreže u Gradskoj toplani Niš. Do početka naredne grejne sezone Nišlije će imati pouzdanije grejanje i čistiji vazduh jer će se rehabilitacijom značajno smanjiti emisija štetnih gasova iz ove toplane“, rekla je ministarka.

Ona je najavila da će u toplanu u Nišu biti uloženo još 8,2 miliona evra u izgradnju toplotne pumpe voda-voda, snage 15 MW, koja će koristiti energiju vode iz reke Nišave.

„Na ovaj način, energija iz obnovljivih izvora, iz reke Nišave, koristiće za zagrevanje domova, čime će se smanjiti potrošnja gasa u kotlarnici „Krivi vir“ za oko 50 odsto što znači značajne uštede za energente i manji uticaj na životnu sredinu u Nišu. Više ćemo se oslanjati na sopstvene resurse, umesto na gas koji je uvozni energent, što doprinosi sigurnosti snabdevanja“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je pozvala građane Niša da koriste mogućnosti da uz subvencije smanje svoju potrošnju energije i unaprede komfor u svom domaćinstvu.

„Za novi javni poziv ove godine obezbedili smo 12,5 miliona dinara za subvencije u Nišu, a subvencije idu od 50 do 65 odsto. Novina je da ove godine imamo i poseban javni poziv za domaćinstava energetski ugroženih kupaca. Za najugroženije građane subvencije idu i do 90 odsto ulaganja, a za te namene obezbedili smo čak 37,5 miliona dinara. Očekujemo da javni pozivi za građane budu raspisani y prvoj polovini juna. U prethodne tri godine, oko 600 domaćinstava u Nišu iskoristilo je subvencije koje daje država, zajedno sa lokalnom samoupravom“, rekla je ona.

Rehabilitaciju Gradske toplane u Nišu realizuje Ministarstvo rudarstva i energetike kroz dva projekta u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Nemačkom razvojnom bankom.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas