Početna » GIK Niš saopštila da je Viši sud odbio sve žalbe. Izborni proces se privodi kraju

GIK Niš saopštila da je Viši sud odbio sve žalbe. Izborni proces se privodi kraju

0

Gradska izborna komisija (GIK) u Nišu saopštila je danas da je Viši sud u Nišu odbacio sve žalbe koje su podnele grupa građana “Dr Dragan Milić” i koalicija “Biramo Niš” u vezi sa lokalnim izborima. Odluke suda potvrđuju rezultate izbora, čime su iscrpljena sva pravna sredstva za osporavanje izbornih rezultata.

Prema saopštenju GIK-a, Viši sud je odbacio četiri žalbe grupe građana “Dr Dragan Milić” i dve žalbe koalicije “Biramo Niš”.

“U skladu sa članom 87. stav 4. Zakona o lokalnim izborima Odluka doneta u postupku po žalbi je pravosnažna i protiv nje se ne mogu podneti vanredna pravna sredstva predviđena zakonom kojim se uređuje upravni spor,” navodi se u saopštenju.

Gradska izborna komisija grada Niša će u zakonom propisanom roku objaviti ukupan izveštaj o rezultatima izbora koji su održani 2. juna 2024.godine.

“U skladu sa članom 25. stav 1 tačka 19, člana 59. i 60. Zakona o lokalnim izborima u roku od 96 sati od dana kada je doneta konačna odluka”, kazala je predsednica GIK Danijela Milićević.

Opozicija, u kojoj su uz grupu građana “Dr Dragan Milić” i koaliciju “Biramo Niš” uključeni i pokret “Kreni promeni” i koalicija “Ujedinjeni – Nada za Niš”, izrazila je nezadovoljstvo odlukama suda. Predstavnici opozicije su potvrdili da su njihove žalbe odbijene i istakli da su time iscrpljena sva pravna sredstva za dokazivanje nepravilnosti na izborima.

Opozicione grupe su posebno insistirale na ponavljanju izbora na biračkim mestima broj 10 i broj 18 u opštini Medijana, navodeći “grube greške” tokom glasanja. Na biračkom mestu broj 10, prema njihovim rečima, izbori bi trebalo da se ponove zbog “falsifikovanja zapisnika i prepravljanja broja glasova koje je osvojila Ruska stranka”.

Takođe, na biračkom mestu broj 18, opozicija tvrdi da su izbori neregularni jer “glasači koji su glasali kod svojih kuća nisu koristili propisane obrasce”.

Gradska izborna komisija je zaključila da su izbori sprovedeni u skladu sa zakonom i da nema osnova za ponavljanje glasanja na pomenutim biračkim mestima. Ovim odlukama, izborni proces u Nišu se zvanično privodi kraju, a rezultati izbora ostaju na snazi.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas