Početna » Mišlenova novogodišnja trpeza

Mišlenova novogodišnja trpeza

Kuva Dragan Jovanović profesionalni kuvar iz Niša

0

Želim da zamislite sledeće – završava se 2023. godina, oseća se praznična atmosfera, ali postoji problem. Na trpezi nema ničeg novog, sve je već viđeno. E pa, to neće više biti problem! Dobrodošli na moju idealnu novogodišnju gozbu!

Želite li da čujete novogodišnju priču? Ona ide ovako:

Bila je to noć pre dočeka. Rerna je bila zagrejana na 190 stepeni. Lepinje su bile premazane puterom….

Ako imate decu, ili ste dete, ili se ponašate kao dete, na pravom ste mestu! Neka za ovaj doček bude puno (koliko god je to moguće) raznovrsne i divne hrane, a ja, Dragan Jovanović, kuvar sa skromnim iskustvom, ću vam pomoći.

Krećemo dan ranije. Znam da sam vam rekao da se radi o novogodišnjoj večeri, ali zbog ovog recepta za čokoladne kolačiće oprostićete mi na ovoj laži. NE RAZUME!

U veću činiju dodajemo:

160g braon šećera

150g belog šećera

10g soli

Spojite sve namirnice uz pomoć žice i dodajte 170g otopljenog putera, zatim jedno celo jaje i jedno žumance, 10ml vanilinog ekstrakta i pola kašičice sode bikarbone. Kada smesa postane glatka i homogena, dodajte 200g mekog brašna. Pred kraj dodajte 200-250g tamne čokolade 60-70% kakaoa (molim vas, koristite što kvalitetniji).  Pokrijte folijom i ostavite u frižideru preko noći.

A kada ste se već zaigrali sa spremanjem kolačića, evo još jednog recepta za sitne kolače koji se duplo brže spremaju, a podjenako su ukusni.

U veću činiju dodajte 230g putera na sobnoj temperaturi, jako mekanog (samo da nije otopljen) i umutite ga mikserom zajedno sa 300g belog šećera. Zatim dodajte dva cela jaja, jedno žumance i 10ml ekstrakta od vanile. U drugu činiju dodajte 375g mekog brašna, 1 kašičicu sitne soli i pola kašičice soda bikarbone. Sada spojte suve sastojke sa mokrim,dok ne dobijete glatku i homogenu smesu.Prekrijte folijom i ostavite minimum 20 minuta u frižideru. Dok ste tu, umutite na brzinu 10g cimeta i 60g šećer (to je smesa u koju ćete kasnije uvaljati loptice od testa).

Pošto ste uprljali kuhinju, možete na brzinu da spremite ove ludo hrskave Patatas Bravas krompiriće koji se ne hlade brzinom svetlosti kao pomfrit koji uzimate u brzoj hrani.

Umotajte 3-4 veća krompira u aluminijumsku foliju i stavite na pleh za pečenje na 230 stepeni oko sat vremena ili dok ne budu mekani kada ih probušite nekim štapićem za ražnjić i ostavite ih u frižideru da odmore preko noći.

NA DAN NOVE GODINE

Spremamo famozni Welington, ali od svinjskog filea. Svinjski file očistite od žilica i viška masnoće. Usolite, pobiberite i ispecite na jako zagrejanom tiganju sa malo ulja. Poenta je da se zatvore pore mesa, a ne da se skroz termički obradi jer će završiti kasnije u lisnatom testu i ostalim divnim stvarima. Kada propržite meso na vrelom ulju sa svih strana samo par minuta, ostavite ga sa strane da odmori, nije potrebno prekrivati ga folijom. Kada se meso ohladilo, premažite ga nekim što kvalitetnijim senfom, ali u jako tankom sloju.

Ukoliko ste pripremali Welington, sigurno znate za famozni Duxelle od pečuraka. Jako se jednostavno sprema!

200g pečuraka (običnih šampinjona ili još bolje braon šampinjona, ukoliko ih mozete naći) saseckajte sitno na listiće, stavite ih u blender i blendirajte dok ne postanu pasta! U zagrejanom tiganju otopite 30g putera, dodajte 50g sitno saseckanog crnog luka, blago posolite i sotirajte neka 3 minuta. Zatim dodajte pečurke iz blendera, opet blago posolite i stavite grančicu ruzmarina. Kuvajte nekih 5-6 minuta. Kada se ukuvalo, dodajte 80ml belog vina i ukuvajte Duxelle dok sva tečnost ne ispari. Izvadite ruzmarin i 2 minuta pred kraj dodajte 2 sitno saseckana čena belog luka. I Duxelle je gotov!

E sada je vreme za palačinke! Da, pravi Welington sadrži palačinke! Daću vam recept, a vi slobodno, ako se odlučite za ovo jelo, napravite ih po svom receptu.

U činiju dodajte 3 cela jajeta i 30ml ulja ili otopljenog putera. Sjedinite sastojke uz pomoć žice, a zatim dodajte 360ml mleka, kašičicu sitne soli i 150g brašna i mešajte dok ne dobijete glatku smesu – to znate i sami. Zagrejte malo ulja u omiljenom tiganju i ispecite palačinke. Ja sam vam dao recept za više palačinki jer ćete morati da pojedete par komada, ali ostavite 5 palačinki za wellington.

Sada je vreme za sklapanje welingtona. Na plastičnu foliju stavite palačinku, prekrijte je tanko slajsovanom pršutom (otprilike 3 komada), tanko rasporedite ¼ smese duxelle, a zatim stavite parče filea koje ste prethodno ispekli i čvrsto umotajte u foliju (zategnite jako i čvrsto kao bombonu). Ponovite proces dok ne potrošite svo meso i svu smesu.

A lepinjice? Evo i njih. Ekstremno se brzo spremaju.

U činiju dodajte 600g mekog brašna,75g belog šećera (Ali, Dragane, to je mnogo šećera! … Da, jeste, ovo je novogodišnja gozba, nije dijeta!), 10g morske soli i promešajte dok se sve ne sjedini. U drugoj manjoj posudi dodajte 240ml vode i 60ml mleka, zagrejte malo i dodajte 10g suvog kvasca i jedno veliko jaje. Spojite suve i mokre namirnica (super bi bilo kada biste imali mikser, ali možete i ručno ovo da uradite). Kada je smesa homogena, posle neka 3 minuta mešenja mikserom ili 10 minuta mešenja ručno, postepeno dodajte 100g putera sobne temperature! Kad se testo lepo sjedinilo, formirajte veliku jufku, pokrijte folijom i ostavite u činiji sat vremena na sobnoj temperaturi. Nadošlo testo izudarajte da sav vaduh iz njega izadje i podelite na loptice od po 70g. Formirane loptice stavite (30cm) u pleh sa papirom za pečenje, tako da imaju dovoljno mesta da nadodju. Pokrijte ih folijom i ostavite opet sat vremena na sobnoj temperaturi. Kada su loptice nadošle, premažite ih umućenim jajetom, kašičicom vode i par kapi sićeta.  Pecite ih na 180 stepeni 20-25 minuta dok ne dobiju divnu braon boju. Sada otopite 75g putera u šerpici sa kašičicom ljute paprike i 65g meda i premažite svoje divno ispečene lepinjice ovom smesom (budite velikodušni i iskoristite sav puter,papriku i med,setite se da su praznici!) i posolite ih najbolje krupnom ili kristalnom solju. Najbolje su kada su vruće, ali isto tako su dobre kada su ohladjene.

Kremasti prilog od spanaća i artičoka? Verujte mi, sa ovime nema greške! Kao kod reklame za pastu za zube – 9/10 kuvara će vam preporučiti ovo.

Zagrejte rernu na 190 stepeni. U tiganj dodajte 15g putera ili ulja i kada je zagrejana masnoća, dodajte 100g spanaća i kuvajte par minuta, zatim dodajte 4 čena belog luka i ukuvajte spanać. Ocedite spanać od viška vode u nekoj cediljki i sitno ga saseckajte. U činiju sa strane dodajte 100g krem sira, 100g grčkog jogurta i 20g izrendanog parmezana, posolite i sjedinite smesu. Na kraju dodajte 150g srca artičke i ocedjen spanać i opet sjedinite.
Podmažite pleh u kome ćete peći i ravnomerno rasporedite smesu. Izrendajte 70g mocarela sira i rasporedite preko smese u plehu i pecite 20 minuta ili dok vrh ne bude hrskav i pun mehurića od sira.

Privodimo sve kraju! Prvo da dovršimo patatas bravas kormpiriće. Krećemo sa Brava sosom (opustite se, mnogo se lako sprema).
U željenu šerpu stavite ulja samo da pokrije dno i dodajte jedan iseckan crni luk srednje veličine i 4 čena belog luka. Sotirajte dok ne postane mekan ili nekih 5 minuta, dodajte kašičicu i po šećera (7g šećera), 400g paradajza iz konzerve, 80ml vode i kašiku suve mlevene paprike. Pustite da baci ključ,  žargonski rečeno, i reducirajte dok se ne zgusne sos. Stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete glatak sos. Pred kraj dodajte 50ml maslinovog ulja. Kada je sos sjedinjen, izručite ga u činiju i začinite solju i šećerom po vašem ukusu.

Pečeni krompir izvadite iz frižidera, iseckajte na kockice 3 x 3cm (otprilike, nemojte da merite svako parče…) i isprzite u dubokom ulju zagrejanom na 180 stepeni pržeći ih 2-3 minuta u turama ili dok ne dobiju divno zlatnu boju. Osušite na ubrusu i odmah posolite (ne stedite sa začinjavanjem, molim Vas). Stavite divan zlatnobraon krompir u činiju sa dovoljno sosa i malo kisele pavlake. Ovo je pefektan kremast, slankast, slatkast, bogat hrskav krompir i ne možete me ubediti da nije, PROBAJTE GA!

Hajde da završimo Welington rolnicama. Kupovno lisnatno testo razvucite uz pomoć oklagije do pola cm debljine i skrojite nožem da odgovara veličini rolnice welingtona. Welington, koji je odmarao u frižideru, oslobodite iz folije i stavite ga na razvučeno lisnato testo, uglove premažemo umućenim jajetom, zamotajte i pritisnite. Ponovite sa svim vašim Welingtončićima. Umotajte u plastičnu foliju kako biste zatvorili sve ivice i stavite u frižider 20 minuta.

Sad je pravi trenutak da ispečete čokoladne kolačiće. Uz pomoć kašike za sladoled napravite kuglice od smese i redjajte na pleh praveći razmak od minimum 5cm izmedju loptica.  Pecite ih na 180 stepeni 10-12 minuta i, molim vas, ostavite ih da se ohlade skroz kako biste uživali maksimalno u njima.

A sada šećerni kolačići. Uz pomoć iste kašike napravite loptice, uvaljajte ih u miks šećera i cimeta, stavite ih na pleh po 3 u redu i pritisnite uz pomoć čaše koja je blago nauljena. Ovi kolačići se ne razvlače kao čokoladni kolačići. Pečemo ih 9-10 minuta na 180 stepeni. Cilj je da budu blago zlatni, a teksutra ultra mekana.

Wellington izvadite iz frižidera i premažite ih smesom od jaja, malo vode i par kapi sirćeta. Ako vam je ostalo malo testa, možete da napravite dekoraciju i ako imate vremena i živaca ili zasecite 3 linije blago nožem dijagonalno i jedanput po horizontali i pospite krupnom krckavom solju. Pecite 20-25 minuta na 180 stepeni dok testo ne bude hrskavo i zlatno braon. Izvadite iz rerne i ostavite da odmori 5 minuta. Isecite meso,servirajte priloge, aranžirajte kolačiće i lepinjice i prosto i jednostavno uživajte!

Srećna vam nova 2024. godina!

Ostavite komentar

logo inverzni

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas