Početna » Otvorena spomen-soba Aleksandru Ivanoviču Medvedevu, arhitekti koji je projektovao neke od najznačajnijih zgrada u Nišu

Otvorena spomen-soba Aleksandru Ivanoviču Medvedevu, arhitekti koji je projektovao neke od najznačajnijih zgrada u Nišu

Time Društvo arhitekata i Grad Niš odaju počast velikom arhitektu koji je u svom birou periodu od 1935. do 1939. godine isprojektovao više od stotinu različitih privatnih i javnih objekata.

0
U prostorijama Društva arhitekata Niša svečano je otvorena spomen-soba arhitekti Aleksandru Ivanoviču Medvedevu, koji je u gradu na Nišavi ostavio veliki trag kao projektant zgrade Berze rada na Keju Kola srpskih sestara i sadašnjeg objekta Skupštine Opštine Niša. Autori postavke su Medvedevov sin Mihail i arhitekta Zoran Čemerikić.

Mnogobrojni lični predmeti i arhitektonski projekti zdanja koji su simboli Niša čini memorijalnu postavku posvećenu arhitekti Aleksandru Medvedevu.

“Pitanje koliko šira javnost zna o Medvedevu. On je projektovao najznačajnije simbole Niša. Zgrada Berze rada na Keju Kola srpskih sestara i sadašnji objekat Skupštine grada Niša su samo neka od njegovih zdanja.

 

Ruske arhitekte su uglavnom bile klasično obrazovane i tako su i projektovali, a Aleksandar Medvedev je modernista i celokupno njegovo delo u Nišu je upravo iz tog perioda“, ističe autor izložbe i sekretar Društva arhitekata Niša, Zoran Čemerkić.

Za otvaranje spomen-sobe, ali i objavljivanje monografije “Projekti i arhitektura Medvedeva” zaslužan je njegov sin – Mihailo Medvedev.

“Kada se ovo uspešno završi i kada odem kući, mogu da kažem sebi da sam odužio dug”, rekao je sin Medvedeva, Mihailo.

Aleksandar Ivanovič Medvedev je rođen 1900. godine u Rusiji, a studirao na Tehničkom fakultetu u Hrakovu koje je prekinuo zbog revolucionarnih sukoba i nastavio u Beogradu. Diplomirao je 1929. godine, kada i odlazi u Banja Luku gde učestvuje na konkursima i gde je bio nadzornik za izradu više značajnih objekata.

Sa porodicom ovaj ruski modernista 1935. godine prelazi u Niš da živi i radi.

“Ako gledate graditeljski opus vidite jednog od prvih ruskih modernista, ali ako biste uzeli knjigu da čitate o njegovom životu, mogao da se snimi film”, kaže predsednik Društva arhitekata Niša, Aleksandar Keković.

U Nišu ulica kraj tehničkih fakulteta nosi njegovo ime, a postoji inicijativa da se spomen ploča postavi na Dom šegrtske omladine odnosno na današnju zgradu Skupštine Opštine.

“To je bio gospodin koji je mirno razgovarao sa mnom o stručnim stvarim i verujem da će sledeće generacije u ovom prostoru organizovati razne radionice i širenje ovog muzeja”, reči su arhitekte Hadži Ivana Redija.

Spomen-soba Aleksandru Medvedevu se nalazi u prostorijama Društva arhitekata, u Ulici Milojka Lešjanina 52. Biće otvorena svakog radnog dana.

Pročitajte još…

Ruski arhitekta koji se zaljubio u Niš, dobio mural (VIDEO)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas