Početna » Penzionerima sa minimalnom penzijom računi za struju niži za dodatnih hiljadu dinara

Penzionerima sa minimalnom penzijom računi za struju niži za dodatnih hiljadu dinara

0
Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Vlada usvojila izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu, koje će većem broju građana omogućiti da dobiju popust za električnu energiju, gas ili grejanje.

Ovim izmenama i dopunama, koje su usvojene na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, predviđeno je da će penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara, imati pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone, objavila je Vlada na svom sajtu.

Izmenama Uredbe pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili grejanje imaće i domaćinstva čiji su članovi ostvarili pravo na uvećanu novčanu pomoć. Osim toga, omogućeno je da se pravo na umanjenje računa stiče po službenoj dužnosti.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović navela je da se tokom čitave godine radilo na tome da se poveća broj građana koji koriste pravo na olakšice za potrošenu energiju.

“Sada poseban akcenat stavljamo na naše najstarije građane i omogućili smo da penzioneri koji imaju brojila na svoje ime i penzije do 21.766, 26 dinara dobiju mesečno za hiljadu dinara niže račune za električnu energiju tokom zimske sezone”, istakla je ona.

Đedović Handanović je uputila poziv najstarijim sugrađanima da se od sledeće nedelje prijave na šalterima u svojim opštinama, dodavši da će se onima koji nisu u mogućnosti da se prijave lično, računi umanjivati po službenoj dužnosti.

Prema njenim rečima, čitav proces je pojednostavljen kako za penzionere, tako i za sve ostale kategorije najugroženijih, koje na osnovu Uredbe imaju pravo na značajna umanjenja računa za energiju.

Ministarka je, takođe, podsetila na to da odgovornim ponašanjem prema potrošnji električne energije svi građani mogu umanjiti svoje račune tokom grejne sezone i do 40 odsto.

Pored prepoznavanja novih posebno osetljivih grupa domaćinstava, izmene Uredbe će omogućiti da se postupak ostvarivanja prava na status energetski ugroženog kupca sprovodi po službenoj dužnosti, kroz razmenu podataka između nadležnih institucija i snabdevača. Na taj način biće značajno uvećan broj domaćinstava obuhvaćenih olakšicama.

Vlada Srbije je u decembru 2022. godine donela novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu, kojom je unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi omogućila većem broju domaćinstava da ostvare pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje.

Ovim propisom, građanima koji sa svojim primanjima ne mogu da priušte dovoljnu količinu energije za svakodnevne potrebe, omogućeno je smanjenje računa i do 50 odsto, a do sada je približno 72.000 domaćinstava ostvarilo ovo pravo.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas