Početna » Pravna borba opozicije se nastavlja: Krivične prijave protiv predsednice GIK-a i sudija zbog izbornih nepravilnosti

Pravna borba opozicije se nastavlja: Krivične prijave protiv predsednice GIK-a i sudija zbog izbornih nepravilnosti

0

Niška opozicija danas je istakla da je odluka Višeg suda sramna i najavili su da će borbu nastaviti pred Ustavnim sudom i da neće biti demonstracija. Takođe, najavili su i podnošenje krivičnih prijava protiv predsednice GIK-a Danijele Milićević i kako kažu, njenih saučesnika, a prijava će biti podneta i protiv, još danas, v. d. predsednika Višeg suda Tomislava Trajkovića, koji od sutra više neće biti u v. d. statusu.

„Pokrenućemo postupak protiv sudija koji su doneli ovu skandaloznu odluku, koja je neprimerena i koji su pogazili sudsku čast. Trebalo je da sude u skladu sa zakonom a ne sa željama političara“, rekao je Milić.

Prema rečima Milića, najveći gaf je to što nema ponovljenih izbora na mestima 10 i 18. On za odluku, da se ne ponove izbori na mestu gde je prepravljan zapisnik, kaže da je „Sud sramnom odlukom, ne samo abolirao falsifikatora, nego su omogućili i odobrili sve buduće falsifikate na izborima u Srbiji“.

Milić kaže da će nastaviti pravnu borbu pred Ustavnim sudom, a zatim dalje dok ne iscrpe sve mehanizme. On se osvrnuo na primer iz 2012. godine kada je SNS podnosio krivične prijave zbog izborne krađe, protiv NN lica, i obraćao se američkoj i ruskoj ambasadi, OEBS-u, delegaciji EU u Beogradu. Kaže da ovde vide recept SNS-a, ali je razlika što oni neće ići u američku i rusku ambasadu, već će pobedu tražiti kroz institucije Srbije.

Opciji „Biramo Niš“ bi na ponovljenim izborima na ta dva mesta bilo potrebno oko 400 glasova da dobiju još jedan mandat, nauštrb liste oko SNS-a, čime bi opozicione liste imali većinu u niškoj Skupštini.

„Prvi prekršaj koji je nedopustiv je izborno mesto 10, gde nisu ponovljeni izbori, jer se niški SNS uplašio gubitka vlasti. Jer bi u slučaju ponavljanja, listi „Biramo“ bilo potrebno nekoliko stotina glasova kako bi dobila novi mandat, a SNS bi izgubila jedan mandat. I došli bi do 31 prema 29 mandata u korist opozicije. Oni su se uplašili i jednostavno pokušali, i našli način kako da spreče ponavljanje izbora, tamo gde je izveštaj falsifikovan“, pojasnio je Milić.

Nosilac liste „Biramo Niš“ Đorđe Stanković ističe da su dve osobe obeležile ovaj izborni proces, predsednica GIK-a Danijela Milićević i v. d, još samo danas, Višeg suda, Tomislav Trajković, protiv kojih će podneti krivične prijave.

„Sada ste svesni da nema vitezova u Nišu sa njihove strane, trudili smo se da budemo korektni da radimo po zakonu, ali kod njih ima samo kukavica. Nastavićemo pravnu proceduru, pisaćemo prigovore i na konačnu odluku, imamo rok 72 sata. Mi ćemo podneti tri krivične prijave, u ime cele opozicije, protiv predsednice GIK-a. Prva zbog učestvovanja u falsifikovanju biračkog mesta 10, gde je dokazano da su brojke promenjene, a druga za biračko mesto 18, gde je dokazano da je imalo 15 listića više ali ih je neko izbacio i treća vezana za obradu rezultata“, rekao je Stanković.

Stanković je naveo da je uklanjanje v. d. statusa Tomislavu Trajkoviću, zapravo nagrada za to „što je prećutao i legalizovao krađu i učestvovao u svemu ovome i protiv svih sudija“.

Dr Dragan Milić je na kraju upitao da li zakoni važe za sve i da li postoje građani prvog i drugog reda. On je upitao nadležne da li je tačno da je u redovnoj saobraćajnoj kontroli 25. maja zaustavljen jedan od rukovodilaca SNS-a i da je utvrđeno da je bio pod dejstvom kokaina i da je kod sebe imao marihuanu. Ako je tačno, pita Milić, zašto nije suspendovan i uhapšen.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas