Početna » Roditelji protiv spajanja dve niške škole za decu sa smetnjama u razvoju. Podržao ih i odbornik Miodrag Stanković

Roditelji protiv spajanja dve niške škole za decu sa smetnjama u razvoju. Podržao ih i odbornik Miodrag Stanković

0
Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša, posetio je danas Školu za osnovno i srednje obrazovanje ”Carica Jelena”, zbog ideje o spajanju ove škole sa Specijalnom školom “Bubanj” I razgovarao sa roditeljima dece i zaposlenima.

“Danas, na putu razvoja demokratskog društva, nastoji se da se uspostave novi i kvalitetniji odnosi između porodice i škole, sa posebnim akcentom na porodice dece sa posebnim potrebama. Uspostavljanje dobre saradnje sa porodicom koja ima dete sa hendikepom, zahteva mnoge individualne kontakte, poznavanje njenog funkcionisanja, mnogo vremena i strpljenja kao i povezivanja sa stručnjacima različitih usmerenja”, kazao je Stanković.

Objašnjava da je spajanje dve škole koje suštinski imaju različite programe  neizvodljivo. U školi na Bubnju pristustvo roditelja nije dozvoljeno. U školi “Carica Jelena” gde ima dece iz spektra autizma, daunovim sindromom, kombinovanim smetnjama u razvoju, potrebno je prisustvo roditelja. Dakle različite su potrebe dece iz ove dve škole. U jednoj školi postoji dvosmenski rad, u drugoj ne. Postoje razlozi zašto je to tako, jer je vreme prilagođeno potrebama dece.

“Zahtevam od čelnika grada da odustanu od ideje spajanja škola, jer bi to jako loše uticalo kako na roditelje, tako i na njihovu decu, a takođe i na zaposlene”, izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

“Ova ideja je nastala pre dvadesetak dana kada je gradonačelnica izjavila da će doći do spajanja ove dve specijalne škole, što je izazvalo veliku zabrinutost kod roditelja, hranitelja, staratelja, učenika i zaposlenih. Dobili smo gomilu pitanja na koja nismo imali odgovor. Naša predsednica sindikata uputila je dopis direktorki, direktorka školskoj upravi i organizovan je sastanak. Bili smo zapanjeni izveštajem sa sastanka”, rekla je Marija Krstić, nastavnica engleskog u školi Carica Jelena.

Olgica Kostić, defektolog škole Carica Jelena ističe da nisu dobili nikakvo idejno rešenje za spajanje ove dve škole.

“To je neizvodljivo sa našeg gledišta. Ovo je pokušaj da se nametne jedan lični stav koji je u praksi neizvodljiv” – izjavila je Olgica Kostić.

I predsednica saveta roditelja škole “Carica Jelena” Danijela Milošević kazala je da je spajanje dve specijalne škole u Nišu za njih neprihvatljivo rešenje. Radi se o školama koje imaju potpuno drugačije programe obrazovanja.

“Sama najava spajanja škola je već ozbiljan stres kako za našu decu, tako i za nas roditelje”, istakla je Danijela Milošević.

Oni su rekli da su spremni da organizuju i proteste ukoliko se ne odustane od ovakve ideje.

“Naša deca su se jedva prilagodila školi u kojoj pohađaju nastavu, njima je tu lepo, pozivamo čelnike grada da razumeju nas roditelje i da prestanu da nam stvaraju probleme gde ih do sada nije bilo”, zaključila je Milošević.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas