Početna » Aleksandru Tanurdžiću nagrada “Stevan Sremac” za roman „Lakrimarijum“

Aleksandru Tanurdžiću nagrada “Stevan Sremac” za roman „Lakrimarijum“

0
Aleksandru Tanurdžiću uručena je danas jubilarna 20. nagrada Grada Niša i Niškog kulturnog centra „Stevan Sremac” za najbolju proznu knjigu u 2022. godini  za roman „Lakrimarijum“ u izdanju novosadskog „Prometeja“.

Ovaj roman iz perspektive jedne žene otvara temu koja u našoj sredini još uvek predstavlja tabu i podseća nas da živimo u društvu u kome se na rađanje gleda kao na prirodnu potrebu svake žene, a svako odsustvo potomka nailazi na osudu. Istovremeno, to društvo ostaje slepo za unutrašnja previranja i borbe, pa često čak ni oni najbliži ne vide koliko je snage potrebno za ponovne pokušaje i nova razočaranja.

Na svečanosti u Gradskoj kući ovogodišnji laureat je ovu nagradu posvetio svim ženama koje se nalaze u situaciji koju obrađuje roman i poručio im je da nisu same. Istakao je da je ponosan što dolazi sa sela i naveo da je poreklo od suštinske važnosti za stvaralaštvo.

„Ja nisam iz Sombora, samo sam rođen tamo, jer moje selo nema bolnicu. Dugi niz je to bila koliko podsticajna činjenica toliko i jedna blokada. Mi iz malih mesta nemamo prilike velikih gradova. Postoji dodatna doza sumnje u nas same i ovakva nagrada je svedočanstvo da mi to ipak možemo. Dragi moji dečaci i devojčice sa sela, budući pisci i naučnici, samo hrabro, svet je vaš“, poručio je ovogodišnji laureat Aleksandar Tanurdžić.

Nagradu mu je uručila gradska većnica za kulturu i turizam Adriana Anastasov. Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, dok program dodele nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Žiri su i ove godine činili univerzitetski profesor Dejan Milutinović, književni kritičar Petar Arbutina i književnik Krsta Popovski. Predsednik žirija prof. dr Dejan Milutinović je Anu Mariju Grbić okarakterisao kao savremenog Čehova.

Arbutina je ispred žirija istakao da je ovaj mladi pisac iskreno i ubedljivo stvorio likove. Dodatni kvalitet knjizi daje autentičnost i jedinstven pristup knjizi iz ugla jedne žene.

O autoru:

Aleksandar Tanurdžić je rođen u Somboru 1988. godine, gde je završio gimnaziju i dramske studije. Dalje školovanje je nastavio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na odseku za srpski jezik i književnost. Diplomu master studija stiče za Komparativnu književnost sa teorijom književnosti.

Prvi roman je objavio 2020. godine „Usta mi puna višanja“, a za drugi roman „Lakrimarijum“ je pored nagrade „Stevan Sremac“ dobio još i nagradu „Grozdana Olujić“.

Nagrada „Stevan Sremac“ je prvi put je dodeljena 2004. godine i od tada se dodeljuje redovno. O dobitniku Nagrade odlučuje žiri, sastavljen od uglednih domaćih pisaca i književnih kritičara.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas