Početna » BEZ HIRURŠKOG REZA I BEZ RIZIKA: Niš naveći centar ovog dela Evrope za ugradnju najmanjih pejsmejkera na svetu (VIDEO)

BEZ HIRURŠKOG REZA I BEZ RIZIKA: Niš naveći centar ovog dela Evrope za ugradnju najmanjih pejsmejkera na svetu (VIDEO)

Najveći broj pejsmejkera ugradila niška klinika

0
Tim niških kardiologa ugradio je danas još dva najmanja pejsmejkera na svetu, metodi po kojoj se izdvojila i po kojoj je postala najveći centar u ovom delu Evrope. Prema rečima direktora Klinike za kardiovaskularne bolesti prof. dr Tomislava Kostića, danas su urađene još dve implatacije takozvanog transkatetarskog pejsmejkera. Ova metoda više nije novina za UKC Niš. Do sada je ugrađeno ukupno 12.

“Radi se o posebnoj vrsti ugradnje pejsmejkera bez operativnog reza, kod pacijenata koji su indukovani za ovakvu vrstu intervencije. Pacijenti su starije životne dobi sa rizikom od svih onih neželjenih pojava koje može dovesti klasična ugranja pejsmejkera”, objasnio je dr Kostić.

Objasnio je da se zahvat radi u lokalnoj anesteziji kroz venski sistem nogu.

“Mali implant se implantira između srčanih šupljina sa vekom trajanja baterije preko 10 godina. Pacijenti nakon 24-ovnih sagledavanja budu pušteni kući”, istakao je Kostić.

On je kazao da je ovo samo dopuna svih onih zdravstvenih usluga koje radi ova klinika u Nišu.

“Od 2000 godine i 16 ugrađenih pejsmekera mi smo danas došli do brojke od 785, što nas svrstava u veliki regionalni centar. Do kraja godine mi ćemo imati rekordan broj ugrađenih pejsmejkera i ono na šta sam ja izuzetno ponosan jeste da sve ono što se radi u svetu radimo i kod nas”, naglasio je dr Kostić.

Direktor UKC Niš Zoran Perišić ponovio je da ne postoji ništa što se radi u svetu, a što se ne radi u ovoj kući.

“To je taj napredak kardiologije. Ranije je bilo nezamislivo da ugradite pejsmeker bez hirurškog reza. Kao što je bilo nezamislivo da se ugradi veštačka valuva u aortnoj poziciji bez otvaranja grudnog koša. To se sada radi rutinski pa je Dedinje u jednom danu uradilo 17 tavija. Mi želimo da se to po prvi put naredne godine uradi ovde. U planu je da uradimo i sisteme kojima se zatvara komunikacija između pojedinih srčanih šupljina kojima tu nije mesto. Želimo da i te metode postanu standardne u ovoj kući”, zaključio je Perišić.

Direktor UKC Niš je rekao i da su sve metode koje su urađene na Klinici za kardiovaskularne bolesti postale standardne, dok se dr Kostić pohvalio da nijednog trenutka pacijenti nisu bili u nedostatku kada je u pitanju materijal koji se ugrađuje i pohvalio se da listu čekanja za ovu proceduru nemaju. Kostić je rekao i da je ponosan na ceo tim, ali i na podršku koju imaju od uprave UKC Niš i od Ministarstva zdravlja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas