Početna » Hor “Branko” osvojio publiku na Festivalu duhovne muzike u Italiji (VIDEO)

Hor “Branko” osvojio publiku na Festivalu duhovne muzike u Italiji (VIDEO)

0
Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija hor NCPD “Branko” je 10. novembra održao koncert na poznatom Međunarodnom festivalu duhovne muzike u italijanskom gradu Pordenone u baroknoj konkatedrali Svetog Marka smeštenoj u starom jezgru grada.

Međunarodni festival duhovne muzike nije takmičarskog karaktera i održan je 32. put u tom italijanskom gradu.

“NADA, koju je svojim izvođenjem u Konkatedrali Svetog Marka pretvorio u muziku jedan od najprestižniji svetskih horova, hor „Branko“ Sabornog hrama Svete Trojice u Nišu sa diregentom Sarom Cincarević”, reči su tamošnje muzičke kritike i javnosti, kojim je opisan nastup niškog hora.

Brojna publika, je dugim aplauzom “nagradila” nastup hora “Branko”.

“Prestižni srpski hor je na 32. Međunarodnom festivalu duhovne muzike u gradu Pordenone predstavio repertoar srpskih pravoslavnih liturgijskih kompozicija balkanske tradicije, kao i dela Sergeja Rahmanjinova i Petra Iliča Čajkovskog. Muzika koju izvodi hor “Branko” iz Niša je dobro poznata ne samo u pravoslavnim zemljama, već i u katoličkim crkvama vizantijskog obreda”, prenose italijanski mediji, na čelu sa prilogom na nacionalnoj RTV kućom RAI.

<

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glas Juga (@glas_juga)

“Veoma sam počastvovan učešćem hora „Branko“ iz Niša na našem festivalu, jer je doneo zvuke duhovnosti pravoslavne Liturgije, koju je pevao “veliki hor” i sa velikim profesionalizmom. Nadam se da će se naša saradnja nastaviti u bliskoj budućnosti”, kazao je direktor festivala, profesor kamerne muzike u Trstu, maestro Franko Kalabreto (Franco Calabretto).

Nakon nastupa u gradu Pardenone hor NCPD “Branko” je u nedelju 12. novembra sasluživao svojim pevanjem na Liturgiji u Sabornom hramu Svetog Ćirila i Metodija u Ljubljani.

Foto: Z.S.

U hramu prepunom vernika SPC, Svetu Liturgiju služio je strešina hrama prtojerej Borislav Livopoljac, zajedeno sa starešinom niškog Sabornog hrama Svete Trojice prtojerejom-stavroforom Brankom Cincarevićem i sveštenicima Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas